Boekenpanel September

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Bernice Berkleef – Cody: Een vrouw verslaapt zich en ziet, als ze wakker wordt, haar baby niet in de wieg liggen. Haar man is onbereikbaar, maar komt niet veel later op het politiebureau met hun dode baby in de maxi-cosy. Hij kan zich niet herinneren dat hij de baby had meegenomen. Dan volgen we de verhaallijnen van beiden. Nadat ze elkaar aanvankelijk geloven, komen er scheuren in hun onderlinge vertrouwen en in hun verhalen. Beiden hebben iets te verbergen. Spannend tot de laatste zin. Wat een einde trouwens. Super! Lezen dus! Boek bestellen.

Cas Lester – Spreek je chocola: Dit boek is een hartverwarmend verhaal over grenzeloze vriendschap, dat op een luchtige manier raakt aan grote actuele thema’s zoals integratie en identiteit. Er ontstaat een bijzondere vriendschap. Bij de twaalfjarige Jaz komt een nieuw meisje in de klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië is gevlucht. Dat Nadima en Jaz elkaars taal niet spreken, maakt Jaz niks uit – met een reep chocola weet ze het ijs te breken. Het is het begin van een bijzondere vriendschap vol emoticons, zoetigheden, cultuurverschillen en vooral veel lol. Met veel humor laat scenario- en kinderboekenschrijver Cas Lester zien dat vriendschap zich niet laat begrenzen door talen of culturen. Het boek heeft een sprekend omslag en valt op tussen alle andere boeken die de laatste tijd verschenen zijn. Eenmaal begonnen kun je niet meer stoppen en ga je houden van hoofdpersoon Jaz. Boek bestellen.

Fernando Aramburu – Vaderland: Vaderland gaat over de aanslagen door de ETA in Baskenland. Tegenover elkaar staan twee families, vroeger de beste vrienden. Nu slachtoffers, daders en sympathisanten. Bittori’s man wordt omgebracht omdat hij de ETA niet wil betalen. De druk wordt in het dorp steeds meer opgebouwd tot de fatale dag. Daarna kan niemand meer het geluk vinden en lijkt het in de roman altijd te regenen. Elk lid van beide gezinnen, zonen, dochters, ouders, allemaal zijn ze op zoek naar hun plaats in een gemeenschap die door angst, onderdrukking en sociale controle wordt geregeerd. Kan er nog verzoening komen? Vaderland is een sombere, indrukwekkende roman over een conflict dat families, vriendschappen en dorpen ontwricht heeft. Een leeservaring die je lang bijblijft! Boek bestellen.

Tjibbe Veldkamp – Katvis: Op de achterkant van het boek kun je lezen dat het gaat over de online vriend van Ate, die geen echte vriend blijkt te zijn. Een tikje huiverig begon ik te lezen, aan wat ik dacht dat een waarschuwing zou worden namelijk vreemden via internet niet zomaar te vertrouwen. In plaats van een opvoedkundig verhaal las ik echter, gelukkig, een spannend avontuur waar een weinig op spanning beluste hoofdpersoon in verzeild raakt. Ate is aandoenlijk, bedachtzaam, een tikje beschouwend en wat eenzaam. Als lezer word je helemaal meegesleept in zijn belevenissen en overpeinzingen daarbij. Een echte aanrader voor mensen vanaf een jaar of tien. Boek bestellen.

Naja Marie Aidt – Het boek van Carl: Niet eerder ben ik zo geraakt door een boek. Naja Marie Aidt schrijft het boek na het overlijden van haar zoon Carl: tijdens een ‘bad trip’ raakte hij in een psychose en sprong uit het raam. Het boek van Carl is de spiegel van de psychische toestand van de schrijfster: gefragmenteerd, onlogisch, alle richtingen opgaand, tijd verspringend, luidruchtig en stil… Haar stijl is rauw, poëtisch, repetitief. Hoofdlijn is het cursief gedrukte ‘paniekschrift’ (dat het verslag is vanaf het desastreuze telefoontje tot de begrafenis), dat wordt afgewisseld met dagboekfragmenten, gedichten van Carl zelf en ontroerende passages uit bestaande rouwliteratuur. “Wanneer je je kind verliest, verlies je je toekomst”, er ontstaat een tijdsvacuüm, aldus Naja Marie. Haar taal was gebroken. Toch herontdekt ze haar kind juist via taal. Indrukwekkend! Boek bestellen.

Lorenzo Marone – Waarom het zo aantrekkelijk is gelukkig te zijn: Het overkomt mij niet vaak dat ik aandrang voel om zinnen te onderstrepen in een boek, maar dit keer heb ik het wel gedaan; in deze roman staan enkele pareltjes van observaties over het leven en ouder worden. Cesare Annunziata is een zevenenzeventigjarige weduwnaar om van te houden! Al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo; hij is nogal egoïstisch en cynisch en deinst er niet voor terug zijn ongezouten mening te ventileren. Het contact met zijn familie is niet geweldig en vrienden heeft hij bijna niet. Als er een jong stel naast hem komt wonen en hij vermoedt dat Emma mishandeld wordt door haar man, komen er langzamerhand barstjes in zijn pantser van cynisme en merkt hij dat het leven nog best wat te bieden heeft. Een boek vol humor en rake observaties, lichtvoetig van toon. Boek bestellen.

Boek van de Week

Louis de Grote

Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Geschiedenis

De Zonnekoning – Johan Op de Beeck – Uitgeverij Horizon – 736 blz. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw verbouwde koning Ludwig van Beieren het buitenverblijf van zijn vader nabij Oberammergau. Wie slot…

Boek van de week archief

10-september-2018 | Lees verder | Reageer!