Boekenpanel

Verboden terrein
Verboden terrein – Caja Cazamier: Jesper heeft zelfmoord gepleegd en laat zijn omgeving in verbijstering achter. Zijn vrienden weten niet waar het mis is gegaan en proberen een antwoord te vinden. Zowel ieder voor zich maar ook samen. Een goed geschreven boek over een moeilijk onderwerp waarin de rouwverwerking prima wordt beschreven. Ook dat het voor een ieder anders is en dat je de schuld bij jezelf zoekt. Heb ik iets fout gedaan waardoor hij zelfmoord heeft gepleegd? Het bijzondere is dat de verwerking van Jespers dood vanuit verschillende gezichtspunten wordt verteld: Door zijn vrienden maar ook door de familie.

Verscheurd
Verscheurd – David Massey: Actueel zijn, is geen noodzaak bij boeken, maar dit past helaas heel goed in deze tijd van oorlog en dreiging op zoveel plekken en dat is nu misschien een goede reden om dit boek eens te lezen. Verscheurd speelt zich af in een Engels militair kamp in Afghanistan. Een vrouwelijke hoofdpersoon in een legerverhaal komt niet vaak voor en ze verandert niet in een zwak tutje met weke knieën als ze verliefd wordt, dat bevalt mij prima. Daarbij nog een prachtige rol voor een kind in een oorlogssituatie. Een fijn boek over een harde wereld.

Inmiddels op aarde
Inmiddels op aarde – Paul Verhuyck: Dit boek is een geestige, stijlvol geschreven, fijntjes gestructureerde roman over elf gymnasiasten die zich, niet zonder arrogantie, ‘de zonen van Kafka’ noemen. Startpunt is een klassenfoto uit april 1958. Overeenkomst tussen de elf jongens is dat ze vanaf dat moment één voor één zelfmoord zullen plegen. Soms overduidelijk, soms op een omslachtige, versluierde manier. Na hun dood treffen zij elkaar opnieuw op de maan. Daar vertellen ze elkaar over hun gefnuikte levensloop en proberen elkaar de loef af te steken met slimme praatjes over liefde, dood, de oorsprong van de maan en wat al niet.

Ik ben een gorilla
Ik ben een gorilla – Katherine Applegate: De gorilla Ivan woont in een winkelcentrum. Een glazen kooi is zijn domein. Hij hoort bij een mini-circus waar Mack, de circusdirecteur, mensen naar toe lokt door bijzondere dieren te laten zien. Ivan is ook zo’n bijzonder dier: hij kan tekenen. Als de olifant Selma door slechte verzorging doodgaat, belooft Ivan haar er voor te zorgen dat het kleine olifantje Ruby uit het circus weg kan, maar hoe kan een gorilla, opgesloten in een kooi, dat nou voor elkaar krijgen? Een bijzonder verhaal voor dierenliefhebbers en andere mensen vanaf negen jaar die houden van mooie, ontroerende verhalen.

belgisch huwelijk
Het Belgisch huwelijk – Marc Reugebrink: De Nederlandse Max gaat trouwen met de Vlaamse Isabelle. Dat gaat niet van een leien dakje. Er zijn bedenkingen van familie en vrienden en onverwerkte vorige relaties. En er zijn de verschillen tussen Vlamingen en Hollanders. Max wil een echte Vlaming worden. Door te trouwen met Isabelle omarmt hij ‘ zoveel meer dan het meiske dat zij is. Hij omarmt een gans volk’. Maar meevallen doet dat niet. Max blijft een vreemde eend in de bijt. Knap verweeft Reugebrink het particuliere met het algemene. Het levert een fraaie, vermakelijke en met zwier geschreven roman op.

monique-eskens

Monique Eskens

De eeuw van Carlos Moreno Amador – Onno Wesseling: Door de ogen van zijn vader, vrouw en zoon zien we het leven van Carlos zich ontwikkelen van de krottenwijken van Buenos Aires naar de tango salons van Parijs. De tango is meer dan een rode draad in het boek, het vormt de karakters van de ouders van Carlos en van Carlos en zijn vrouw. Het is meer dan passie, de tango is het leven zelf. Dat leven is hard, grillig en verwoestend, maar ook vol passie en liefde. Een familiekroniek met verrassende wendingen.

 

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk