Boekenpanel April

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Vonne van der Meer
Vindeling

De titel is een woord dat niet in de van Dale voorkomt! Maar wie weet komt daar nu verandering in! Jutka is samen met haar moeder uit Hongarije gevlucht in 1956. Ze vindt een tas en brengt deze terug naar de eigenaar. Daarna besluit ze om “vindeling” te worden. Zij vindt dingen en brengt ze naar de politie, maar, het liefst indien het kan zelf terug naar de eigenaar. Uiteindelijk heeft zij het vinden afgezworen nadat ze iets heeft gevonden wat ze graag zelf wilde houden, maar dat niet mocht, wat ook weer begrijpelijk was, maar voor Jutka was dat onverteerbaar. Het boek biedt echter veel meer. Het is vooral ook Jutka’s zoektocht naar zichzelf en naar liefde. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Somia Bakali & Ann de Bode
Bij mij thuis

Aicha van nummer 58 vertelt haar verhaal over familie, school, de buurt en over buurjongen Sep. Het gaat over de overeenkomsten en verschillen in gewoontes van het moslimgezin en het westerse gezin. Heb je ruzie en wil je het goedmaken dan leert Sep dat hij zijn vriendje in de ogen moet kijken terwijl Aicha leert om uit respect naar de grond te kijken. Een vrolijk boek waarin veel te zien valt, bijvoorbeeld op de rijk gedekte tafels en op de markt. Ook een belangrijk boek waarin duidelijk wordt dat we, ondanks de verschillen in tradities en achtergronden, we allemaal eigenlijk hetzelfde zijn. Aan een aantal woorden merk je dat het een Vlaamse uitgave is maar dat past wonderwel bij de boodschap van het boek. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Jon Kalman Stefánson
Het verhaal van Ásta

Iedereen die nog nooit iets van Jon Kalman Stefánsson heeft gelezen doet er goed aan eens kennis te nemen van zijn werk. Waarom? Omdat Stefánsson prachtig schrijft, zijn taal is episch, poëtisch en humoristisch. Hij produceert prachtige zinnen die zo op een wandtegeltje kunnen verschijnen en altijd hangt de sfeer van de IJslandse samenleving er boven. In deze nieuwe roman wordt de geschiedenis van Ásta vertelt, dochter van Helga en Sigvaldi. Vader Sigvaldi valt in het eerste hoofdstuk van een ladder en hulpeloos liggend op straat trekt zijn leven aan hem voorbij. Daarnaast krijgt ook Asta haar eigen, indringende stem en komen ook haar brieven aan haar geliefde aan bod. Een complexe structuur, maar de lezer wordt voor de moeite die hij kan doen, ruim beloond.  Boek bestellen!


Dorothé Cras

Anna James, Pages & Co
Matilda en de boekdwalers

Hoewel Matilda, de hoofdpersoon van dit boek, haar ouders moet missen, is ze toch benijdenswaardig: ze woont bij haar grootouders die een boekwinkel runnen; vijf verdiepingen vol boekenkasten en hoekjes om lekker weg te kruipen met een boek. Matilda ontdekt dat ze een boekdwaler is, ze ontmoet Anne-met-een-e (van het Groene Huis) en Alice die haar uitnodigt voor een theepartijtje. Boekdwalers kunnen via een boek het verhaal instappen. Omdat het in boeken gevaarlijk kan zijn, zijn er een aantal regels waar boekdwalers zich aan moeten houden. Beginners, zoals Matilda en haar vriend Oskar, moeten oefenen met veilige boeken. Wanneer Matilda en Oskar zich niet aan de regels houden, beginnen de spannende avonturen. Een heerlijk boek voor boekenwurmen die het liefst zelf ook willen verdwalen in een boek, vanaf 10 jaar.  Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Manon Uphoff
Vallen is als vliegen

Diep onder de indruk ben ik van Manon Uphoff die met Vallen is als vliegen een boek schreef zoals ik niet eerder las. Een boek waar je aan begint en dat je niet meer loslaat, ook al heb je laatste bladzijde al een tijd geleden dichtgeslagen. Een zwaar en beladen, moeilijk thema: incest, geweld, misbruik, ja, maar hoe Uphoff hier vorm aan heeft gegeven, dát is waarvan ik zo onder de indruk ben. Stilistisch ongekend: met een palet aan zintuigelijke beelden, metaforen, mythische verwijzingen, waarbij haar zinnen een mooi ritme hebben, heeft Manon Uphoff een taal weten te vinden voor een verhaal dat het particuliere ver overstijgt en een onvergetelijke plek inneemt in de wereld van de literatuur. Een monument voor de kracht van taal in vele opzichten.  Boek bestellen!


Monique Eskens

Inge de Bever
Moederland

Begin jaren ’80 trouwt de jonge Leidse studente Inge met een Turkse jongen. Haar schoonfamilie woont in Turkije en hoewel zij al een beetje Turks spreekt valt de kennismaking met het land en vooral haar schoonmoeder niet mee. Maar in de loop der jaren groeit het wederzijds begrip, blijken de verschillen niet onoverbrugbaar en groeien zij naar elkaar toe. Het is een mooi geschreven, bij vlagen ontroerend en humoristisch verslag van het leven in twee culturen, vol rake observaties en treffende beschrijvingen. Als zij een bezoek aan Istanbul of Ankara beschrijft snuif je als lezer de sfeer op. Wat het boek extra boeiend maakt is dat zij als het ware van binnenuit verslag doet van de veranderingen in Turkije en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven.  Boek bestellen!

Boek van de Week

Inanna, gebiedster van de hemel

Categorie: Boek van de week, Historische roman

De eerste priesteres – Jacqueline Zirkzee – London Books – 372 blz. Direct al met de omslagillustratie worden de twee lagen van dit boek gesymboliseerd. Links zien we de godin Inanna op een terracotta tablet…

Boek van de week archief

17-april-2019 | Lees verder | Reageer!