Boekenpanel Augustus

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Bert Wagendorp
Ferrara

In 2013 verscheen het boek Ventoux: vier vrienden die op hun vijftigste de Ventoux gaan beklimmen, nadat ze dat na hun eindexamen ook hadden gedaan. Een tocht om te herinneren en te herdenken. Nu zijn we weer vijf jaar later en nadat een van hen heeft besloten een B&B te beginnen in Italië gaan de anderen mee om te helpen. Ditmaal gaat ieder met zijn eigen vervoer de tocht ondernemen. Wat een onbezorgde periode moest het worden, maar er zijn genoeg zaken die dat moeilijk maken. Wat wil ik nog? Wat kan ik nog? Tenslotte worden ze ouder. Een boek vol overpeinzingen en zelfreflectie. Goed geschreven en diepgaand. Een meer dan waardige opvolger van Ventoux. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Adib Khorram
Darius de grote is niet oké

Dit boek begint met thee, in allerlei geuren en smaken. De hoofdpersoon is een halve Iraniër en naar zijn zeggen hebben Iraniërs genetische aanleg om thee lekker te vinden. Hij heeft een bijbaantje bij Tea Haven en weet precies hoe je welke thee moet zetten. Darius slikt medicijnen tegen depressies, net als zijn vader. Hij heeft geen vrienden en heeft het gevoel nergens bij te horen. Dan vertrekt hij met zijn ouders en zus voor enkele weken naar familie in Iran. Daar leert hij wat vriendschap én familiegevoel is. Als lezer maak je kennis met Iraanse (eet)gewoonten en cultuur. De verhouding vader en zoon in samenhang met hun depressie is knap verwoord. ‘Het is oké om je niet altijd oké te voelen’. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Marijke Schermer
Liefde, als dat het is

Als er zo goed over geschreven wordt als door Marijke Schermer, blijft ook een veelbeschreven onderwerp als de liefde altijd boeien Het huwelijk van David en Terri loopt op zijn einde, zeker omdat Terri een minnaar heeft. Maar ook dochter Krista en David vinden een (nieuwe) geliefde. In dit krachtenveld ontwikkelt zich deze roman, volgens de seizoenen, zoals de liefde ook zijn seizoenen kent. Doordat we bij alle personages in het hoofd zitten, krijgen we van iedereen goede en slechte kanten te zien. Is David stabiel, of saai? Is dat de reden dat Terri hem verlaat voor Lucas? Maar is dat dan wel de juiste man? Schermer weet het zo te verwoorden dat je door het verhaal vliegt. Ook is het een boek dat je over je eigen relatie(s) laat nadenken. Boek bestellen!


Dorothé Cras

Ole Lund Kirkegaard
Pudding Tarzan en andere verhalen

Pudding Tarzan is het verhaal over Iwan Olsen, de kleinste en slapste jongen van zijn klas die niet goed is in gym. Ondanks het onderwerp, ‘pesten,’ is het een verhaal waar je vrolijk van wordt. Kirkegaard schreef Pudding Tarzan in 1975 en zoals dat met sommige verhalen gaat, overleefde het de tijd en is het nog steeds zeer de moeite van het (voor)lezen waard. In de verzamelbundel die nu verschenen is, staan naast Pudding Tarzan nog drie verhalen: over Albert, die zeerover wil worden, over Topper die een neushoorn tekent die tot leven komt en over Peer en Maatje uit Winderadeel, een dorp dat op het eerste gezicht misschien saai lijkt, maar waar van alles te beleven valt. Ik kende ze niet allemaal en dat maakt dat ik extra blij ben met deze bundel. Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Diane Setterfield
Er was eens een rivier

Een parel uit het fonds van uitgeverij Orlando en mooi vertaald door Miebeth van Horn. Voor mij ligt de grote kracht van dit boek in de vertelwijze van Setterfield. Prachtige zinnen, mooie metaforen en een ritme zoals een rivier: rustig meanderend het ene moment, in versnelling en onstuimig het andere moment. Setterfield gebruikt typische elementen van een gotische roman: bovennatuurlijke verschijnselen (die in dit verhaal overigens allemaal rationeel worden verklaard), onschuldige personages versus intense slechteriken en sublieme beschrijvingen van de natuur, in dit geval de rivier de Theems. De setting is een oude herberg in een stadje aan de Theems, in het Victoriaanse Engeland. Vaste klanten vertellen hier verhalen om de tijd te doden en dat is precies waar dit boek óók over gaat: de kracht van verhalen!Boek bestellen!


Monique Eskens

Jonathan Coe
Klein Engeland

Op 24 juli luidde een krantenkop “Johnson wint verkiezing. Maar wat nu”. Een goede vraag aan het begin van een interessante periode. Minstens zo boeiend is wat er voorafging aan dit nieuwe hoofdstuk in de Britse politiek. Jonathan Coe heeft de periode 2010-2018 tot onderwerp gemaakt van zijn nieuwste roman, die al betiteld wordt als “dé Brexit-roman”. In de levens van de hoofdpersonen trekt de voorkeur voor “remain” of “leave” diepe sporen, onbegrip en boosheid zorgen voor grote problemen. Je hebt als lezer het idee dat je echt een inkijkje in de gedachten en gevoelens van de Britten krijgt en een kijkje achter de schermen van de politiek. De scènes tussen parlementair journalist Doug en Nigel, persmedewerker van Cameron, zijn fantastisch om te lezen. Vrolijk word je er niet van, maar wat een geweldig boek!Boek bestellen!

Boek van de Week

De beer is los!

Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken, Klassieker

De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzatti – vertaling Renata Vos – Karaat – 132 blz. Voorafgaande aan de bespreking eerst iets over Dino Buzatti (1906-1972). Nog voor hij zijn studie had afgerond…

Boek van de week archief

11-augustus-2019 | Lees verder | Reageer!