Boekenpanel December

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Lucy Foley
De jachtpartij

Als een moderne Agatha Christie wordt dit boek bestempeld. Terecht wat mij betreft. Negen vrienden uit Londen gaan Oudjaar ergens in Schotland vieren. In de wijde omtrek woont niemand en als het gaat sneeuwen en de plek ook niet meer te bereiken is, kunnen ze niet meer weg. Al snel blijkt de vriendschap toch niet zo hecht te zijn. Onderhuidse spanning is er genoeg en dat leidt binnen de kortste keren tot in eerste instantie, kleine ruzies. Ze zijn met negen mensen, maar op Nieuwjaarsdag nog maar met acht. Bijzonder knap dat Foley wel zegt dat er iemand vermist wordt – en uiteindelijk dood blijkt te zijn – maar je heel lang in het ongewisse laat. Wie is er vermist? Wie is de dader? Bijzonder knap opgezet en je blijft tot het einde toe in spanning. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Annemiek de Groot
Toen het oorlog was

Met regelmaat hebben wij in de winkel vraag naar boeken over de tweede wereldoorlog. Géén fictie maar non-fictie en dan vooral over Nederland. En nu is het er! Een prachtig gebonden boek met veel fotomateriaal, tekeningen en duidelijke teksten. De indeling van het boek is heel overzichtelijk. De inleiding geeft antwoorden op een aantal wezenlijke vragen. Kort en bondig wordt uitgelegd wat Hitler wilde, waarom hij zo populair was, wat Nazi betekent, wat antisemitisme is en nog veel meer. Na de tijdlijn volgen de hoofdstukken: Hoofdrolspelers, Vechten, Techniek, Symbolen, Vriend of vijand, Overleven, Moord, Dieren, Nog niet voorbij en als laatste Nooit meer, met alles over hoe we in deze tijd de oorlog herdenken. Een boek dat wat ons betreft op geen school mag ontbreken. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Tanguy Viel
Artikel 353

Martial Kermeur staat voor de rechtbank omdat hij vastgoedontwikkelaar Lazanec heeft omgebracht. Hij is schuldig en daar komt hij ook voor uit. In deze korte roman vertelt hij zijn verhaal aan de rechter. Hoe is hij tot deze daad gekomen? Stap voor stap doet hij uit de doeken hoe zijn leven in het armoedige kustplaatsje is geweest en welke hoop de inwoners kregen toen Lazanec zijn mooie verhalen over de ontwikkeling van een mondaine badplaats vertelde. Meerdere inwoners investeren hun spaargeld in het project, onder wie Martial. Het begrip voor zijn ultieme daad wordt bij de lezer steeds groter, want wat is schuld eigenlijk in zo’n geval? Wat zal de rechter besluiten? Met veel psychologische diepgang vertelt Tanguy Viel over het leven in een samenleving die alleen nog maar tegenslag kent. Boek bestellen!


Dorothé Cras

Simon van der Geest
Het werkstuk

Het duurde even voor dit boek van tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest er was. Dat maakte dat mijn verwachtingen hooggespannen waren. Die verwachtingen zijn ingelost! Het boek ziet er fraai uit, het omslag ruikt naar avontuur. De illustraties van Karst-Janneke Rogaar zijn zeer passend. Het boek begint met een spannende scène, waar op dat moment nog niet echt een touw aan vast te knopen valt. Dan volgt het eerste hoofdstuk uit het werkstuk van Eva, waarin ze uitlegt waarom ze het onderwerp ‘biologische vaders’ koos. Vervolgens lezen we de feedback van de juf; zij vindt het geen geschikt onderwerp. Daarna ben je als lezer op de hand van Eva in haar zoektocht naar informatie over biologische vaders in het algemeen en die van haar in bijzonder.Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Dido Michielsen
Lichter dan ik

Wanneer je begint in Lichter dan ik wil je maar een ding: doorlezen. Michielsen toont zich een rasverteller die met veel warmte, empathie, nauwkeurigheid en verbeelding het verhaal van Isah vertelt. Isah groeit op in Java rond 1850 en wordt ‘Njai’ (buitenvrouw) van Gey, een Hollandse officier. Haar verhaal is tegelijkertijd het verhaal van vele Njais die nooit terug te vinden waren en officieel niet bestonden. Naamloze moeders van vele Indo-Europeanen en hun nakomelingen, lichter dan de Njais zelf. Moeders die op mensonterende wijze werden behandeld, vooral door de koloniale Nederlanders. Al lezende voel je mee met Isah en waan je je aan haar zijde. Een boek waarin je verdwijnt en waar je eigenlijk niet meer uit tevoorschijn wilt komen.Boek bestellen!


Monique Eskens

Ish Ait Hamou
Het moois dat we delen

De jonge Soumia keert na een afwezigheid van 5 jaar terug naar huis; zij heeft geboet voor een verschrikkelijke vergissing waardoor zij bekend kwam te staan als de taxiterroriste. Zij leert de oude Luc kennen, die zijn vrouw verloren blijkt te hebben bij de aanslag op een Brussels station waar zij zo zijdelings bij betrokken is geraakt. In wisselende hoofdstukken leren wij Soumia en Luc beter kennen; zij probeert haar leven weer op te pakken en om te leren gaan met de invloed zij ongewild heeft op het leven van haar vader en haar jonge broertje. Hij heeft het eigenlijk niet zo op alle immigranten in zijn oude volkswijk, maar gaandeweg draait hij bij. Wat een prachtig geschreven, actueel en aangrijpend boek! Boek bestellen!

Boek van de Week

De tragiek van de macht

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Keizerlijk geel – Lucas Zandberg – De Arbeiderspers – 335 blz. Op 4 november 2008 kopte CNN: “Arsenicum doodde Chinese keizer, zeggen rapporten”. Uit forensisch onderzoek van het haar, de kleding en de maaginhoud bleek…

Boek van de week archief

8-december-2019 | Lees verder | Reageer!