Boekenpanel Februari

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Anya Niewierra 
Het bloemenmeisje


Na een bericht in een krant staat er na meer dan veertig jaar ineens bij Nina een tweelingzus op de stoep. Bij de geboorte zijn ze gescheiden. Nina groeit bij haar moeder op in de Pyreneeën en Thea in Zuid-Limburg. Nadat ze hebben afgesproken dat Nina naar Nederland komt, verdwijnt Thea plotseling. Wat is er gebeurd? Nina gaat op onderzoek uit. Zij wil niet alleen Thea vinden, maar ook achterhalen waarom zij samen met haar moeder is gescheiden van Thea. Ook zoekt zij de moordenaar van haar moeder, vermoord toen zij veertien jaar oud was en in afzondering met haar leefde. Nina gaat wroeten in het verleden en dat wordt heel gevaarlijk. Spannend opgebouwd, mooie sfeerimpressies van de natuur en een overweldigend einde! Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Lucy Strange
Ons kasteel aan zee


Dit boek gaat over de oorlog en hoe een oorlog gemeenschappen ontwricht. Verhoudingen komen op scherp te staan, zelfs binnen de familiekring. De hoofdpersoon is de twaalfjarige Petra en zij woont met zus en vader en mutti in de vuurtoren aan de Engelse kust. Een plek vol magische verhalen, avontuur en mooie vergezichten. Als de oorlog uitbreekt staat meteen hun wereld op z’n kop doordat hun Duitse moeder naar een interneringskamp moet vanwege verdenking van spionage. Het verhaal is heel spannend en je wordt als vanzelf meegesleurd in de moeilijke omstandigheden en situaties waarin Petra en haar familie terecht komen. Het is vooral fictie verweven met historische feiten. Een extra vermelding verdient het prachtige omslag en binnenwerk van Helen Crawford-White. 11+. Verschijnt eind februari. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Karina Sainz Borgo
Nacht in Caracas


Nadat Adelaida Falcón haar moeder heeft begraven, is ze helemaal alleen. De enige met wie ze nog een band had is overleden en nu moet ze zelf zien verder te leven. Maar in de stad waar ze woont, Caracas in Venezuela, is leven ook overleven geworden. De straten zijn niet veilig meer. Er wordt geplunderd en gemoord. Wetteloosheid geregeerd. Adelaida probeert dit allemaal buiten te sluiten. Totdat ze door plunderaars uit haar appartement wordt gezet. Dan vindt ze iets wat haar een uitweg uit het land kan geven. De rauwe beschrijvingen van het rumoer op straat worden afgewisseld door met een fijne pen beschreven herinneringen aan de jaren met haar moeder. Zo ontstaat een onthutsend beeld van Venezuela, maar ook een mooi portret van een rouwende jonge vrouw.
Boek bestellen!


Dorothé Cras

Saskia Halfmouw
Zoek!Saskia tekende een boek boordevol honden, in alle soorten en maten. Het is onmogelijk kiezen welke het meest schattig is, ze zijn stuk voor stuk geweldig (en dat terwijl ik eigenlijk meer een kattenmens ben). Er zijn botten verdwenen en je volgt twee honden in hun zoektocht naar deze lekkere kluiven. Elke bladzijde sluiten zich meer honden bij hen aan, het wordt een slingerende optocht de stad door. Het schijnbaar plezier waarmee het boek gemaakt is, is aanstekelijk. De bladzijden zijn niet te vol, zodat er naast al het leuks wat er te ontdekken is, ook ruimte genoeg is om het verhaal te volgen. Er valt veel te genieten voor speurende peuters en kleuters in dit zoekboek over snuffelende honden – en ja, er staan ook nog wat katten in het boek.Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Arnon Gruberg
Bezette gebiedenBezette gebieden is een indrukwekkende en veelzijdige leeservaring. Grunberg schijft intelligent, humoristisch en intermenselijk. Gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, je wilt doorlezen, maar tegelijkertijd weet Grunberg je ook tijdloos over een zin of en alinea na te laten denken. Vooral van de interne dialogen ben ik onder de indruk en heb ik intens genoten. Bezette gebieden gaat over de grensoverschrijdende psychiater Kadoke (die we kennen uit Moedervlekken), die midden in de huidige tijdsgeest van MeToo wordt geplaatst, zijn toevlucht zoekt in Israël, daar verlossing hoopt te vinden maar ontdekt dat hij daar zelf misschien weleens als de verlosser wordt beschouwd. Niet alleen de situatie in het Midden-Oosten wordt op Grunbergiaanse wijze aangetikt, tegelijkertijd toont hij een mens in crisis. Een mens op zoek naar bevestiging van zijn bestaan. Boek bestellen!


Monique Eskens

David Benioff
Stad der dieven


Soms duurt het even voordat ik een boek dat mij herhaaldelijk wordt aanbevolen ook daadwerkelijk lees. Het is onlangs opnieuw uitgegeven en ik heb het ademloos uitgelezen. Twee jonge mannen belanden in 1942 tijdens het beleg van Leningrad in de cel. Om aan executie te ontkomen moeten ze binnen een vijf dagen voor een hoge militair verse eieren bemachtigen. Wat volgt is een bijzondere zoektocht, eerst door de stad die geteisterd wordt door het beleg, daarna daarbuiten. Ze komen onderweg allerlei bijzondere mensen tegen en zijn hun leven niet zeker. Het harde leven van de mensen in de belegerde stad en de bewoners van het platteland die te lijden hebben onder de Duitsers en partizanen wordt beeldend beschreven. Wat een verhaal! Bizar, gruwelijk, aangrijpend, maar ook lichtvoetig en ontroerend.Boek bestellen!

Boek van de Week

Stadsschrijver van Haarlem

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Literatuur

L.H. Wiener – De zoete inval – Pluim – 108 blz. Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van L.H. Wiener heeft uitgeverij Pluim dit boekje uitgebracht met korte verhalen. De flaptekst vermeldt dat in dit…

Boek van de week archief

22-februari-2020 | Lees verder | Reageer!