Boekenpanel Januari

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Eric Oosthoek
Onder verdenking


Een onbekende schrijver intrigeert mij vaak. Zeker als het verhaal me aanspreekt. Al heel snel had het boek me dan ook te pakken. Een boek dat gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen maar door hem zijn bewerkt. Een knap opgezette thriller. Maarten Severyn is de naam van de politieman die naast twee zaken ook een privézaak onderzoekt buiten medeweten van zijn bazen. Drie verhaallijnen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben, maar uiteindelijk tot een verrassend goede ontknoping leiden. Dus geen losse eindjes. Dit eerste deel smaakt naar meer en dat is Oosthoek ook van Rondom deze serie heeft hij een website ontwikkeld met allerlei achtergrondinformatie. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Maria Farrer
Meneer Beer


Autisme. Het woord wordt nergens gebruikt in het boek maar uit alles blijkt dat dát Arthur’s broertje bijzonder maakt. Het vraagt om flexibiliteit van het gezin. Arthur vindt het lastig dat veel aandacht naar Siem gaat en hij altijd rekening met hem moet houden. Dan staat op een dag Meneer Beer, een ijsbeer, voor de deur. Aan zijn koffer hangt een kaartje met hun adres. Hij wordt Arthur’s grote vriend maar moet hem ook delen met zijn broertje. Beer weet met weinig woorden precies het goede te doen en zorgt ervoor dat Arthur met andere ogen naar zijn broertje kan kijken. Wát een liefdevol verhaal. Fijn boek, met veel illustraties, ruime letter en prettige vormgeving. 8 +. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Emanuele Altissimo
Het licht van de nacht


Olmo en Diego worden na de dood van hun ouders opgevangen door hun grootvader. Alle drie proberen ze het gemis een plaats te geven. Diego gaat langzaam ten onder aan verdriet en woede. Hij geeft hun vader de schuld van het dodelijk ongeluk. Olmo probeert zijn broer te helpen, maar moet ook zelf zijn pad vinden. De zomer brengen ze door in het familiehuisje in de bergen. Zal de natuur de jongens rust geven of worden hun gevoelens juist door de onherbergzaamheid versterkt? Conflicten stapelen zich op tot er een jaar later gebeld wordt door de politie. Gezien met de blik van een 13-jarige jongen wordt het verhaal verteld van leed, woede en frustratie in het leven van opgroeiende jongeren. De pakkende natuurbeschrijvingen maken het verhaal nog sterker. Boek bestellen!


Dorothé Cras

Henry Lloyd
Flin, of de verloren liefde van een eenhoorn


Ik sta doorgaans niet te trappelen om me te storten op sprookjesachtige boeken over eenhoorns, maar in dit geval was ik snel om. Het verhaal over Flin die als pasgeboren baby in een nest van twee arenden terechtkomt, is direct meeslepend. De arenden verbazen zich over hun kind, dat er erg lang over doet het nest te verlaten en dan niet eens blijkt te kunnen vliegen. Wat Flin wel heel goed kan -beter dan de meeste vogels- is hippen. Al hippend door het bos ontmoet hij een dwerg met twee hoofden, die hem leert lopen en doet inzien dat hij een mens is. De eenhoorn uit de titel is een zelfingenomen, eigenwijs stuk vreten, wat pittiger dan zijn meeste soortgenoten in kinderboeken. Voor mensen vanaf 9 jaar.Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Helle Helle
Zij


Helle Helle is een van de voornaamste moderne Deense schrijfsters en staat bekend om haar onderkoelde schrijfstijl. Ook ‘Zij’ is bij uitstek een boek voor de liefhebbers van de kunst van het weglaten. Minimalistisch en inderdaad, onderkoeld schetst Helle levensechte situaties en dialogen, waarbij de (soms absurdistische) alledaagse beelden en personages zich in je nestelen. Opmerkelijk vind ik hoe de schrijfster met dit ‘kleine’ verhaal, alles toch zo invoelbaar maakt. Een prachtig en ontroerend verhaal over een zestienjarig meisje en haar dodelijk zieke moeder. De band tussen moeder en dochter staat centraal, maar tegelijkertijd vertelt ‘Zij’ het verhaal over hoe het meisje haar weg probeert te vinden in haar leven op haar nieuwe middelbare school. Boek bestellen!


Monique Eskens

Stefania Auci
De leeuwen van Sicilië


In 1799 verwoest een aardbeving het dorp Bagnara in Calabrië. De broers Paolo en Ignazio Florio besluiten naar Palermo te verhuizen. Het waren al zeer ondernemende mannen en ondanks tegenwerking van de gevestigde kooplieden weten zij hun noodlijdende kruidenhandel uit te bouwen tot een succesvol imperium waar later metaalhandel, tonijnvangst en marsalawijn aan toegevoegd worden. Maar ondanks hun succes en rijkdom lukt het maar niet om de zo gewenste sociale status te verwerven, totdat kleinzoon Ignazio in 1866 met een barones trouwt. De 19e eeuw was politiek gezien een zeer woelige periode waarin Sicilië, waarin het eiland geplaagd werd door buitenlandse overheersers en binnenlandse onlusten. Het boek is opgedeeld in verschillende tijdvakken, voorafgegaan door een kort historisch overzicht. Deze rijke en meeslepende historische roman is gebaseerd op de werkelijkheid. Boek bestellen!

Boek van de Week

Een boek dat een leven lang meegaat

Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken

Jij en ik en alle andere kinderen – Bart Moeyaert – illustraties Rotraut Susanne Berner, Gerda Dendooven e.a. – Querido – 487 blz. In een interview in De Tijd (31 december 2019) noemt Bart Moeyaert…

Boek van de week archief

17-januari-2020 | Lees verder | Reageer!