Boekenpanel Juli

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Katja Kreukels
Mijn vader was priester

Het is wat om er op je achttiende erachter te komen dat je vader in zijn jongere jaren priester was. Een goed bewaard geheim in de familie, maar vader vond het tijd om het te vertellen. Een boek dat de wens om priester te worden vertelt, maar ook het dilemma om na het Tweede Vaticaanse Concilie uit te treden. Hierin kon hij zich niet verenigen. Geen gemakkelijke keuze, maar hij deed het toch, want gelovig bleef hij. Daarnaast geeft het boek een goed tijdsbeeld van de jaren vijftig en zestig. Vader en dochter gaan op zoek naar het verleden en doen allerlei plaatsen aan o.a. IJsland waar hij een tijdlang heeft gewerkt. Een bijzonder verhaal dat zeer toegankelijk is geschreven. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Edward van de Vendel en Floor de Goede
Miss Eenhoorn

Als je door de jury wordt verkozen tot Miss Eenhoorn dan krijg je een gouden hoorn, die glittert en schittert en glimt! Je haren worden elke dag gevlochten en je staart geverfd. Maar ben je een zebra, pony, hengst of zeepaardje dan kun je die hoorn wel vergeten, de jury is streng! Daar gaat Zoetelieve, het mooie merrietje, een stokje voor steken. De club van zes komt in actie: iedereen moet mee kunnen doen, hoe je er ook uit ziet! En ze dopen het om tot Miss Iedereenhoorn. Een nieuw boek in de serie Tijgerlezen, boeken zonder AVI-aanduiding maar super geschikt voor de beginnende lezers. Het omslag oogt rozig zoet en zal veel meisjes aanspreken. Des te leuker dat de inhoud opstandig, humoristisch en geëmancipeerd is! Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Mareike Fallwickl
Donkergroen bijna zwart

Van jongs af aan zijn Moritz en Raffael al vrienden. Waar Motz is, is ook Raff. Beide jongens dromen van een leven in de grote stad. Maar dan komt Johanna in hun leven en ontstaat er een driehoeksverhouding, waarvan je weet dat die voor minstens een van de drie niet goed zal aflopen. Jaren later staat Raffael opeens bij Moritz en zijn zwangere vriendin op de stoep, zonder verklaring. Kan Moritz nu wel zijn vriend tegenwicht bieden, ook als hij niet wil vertrekken? Dan gaat nogmaals de bel. ‘Donkergroen, bijna zwart’ is spannend en dreigend vanaf de eerste pagina. In volle vaart blijf je doorlezen en stort je je in het verhaal. Door de wisselende perspectieven wordt de dreiging steeds verder opgevoerd. Een prachtig boek voor de zomermaanden. Boek bestellen!


Dorothé Cras

Linda Dielemans & Sanne te Loo
Brons – over glimmende schatten in mistige moerassen

Ik hield er als kind wat beperkende principes op na als het aankwam op boekkeuze. Zo las ik geen boeken die speelden in de prehistorie. Een tijd waarin er niet gelezen en geschreven werd, kon naar mijn idee geen goede verhalen opleveren. Gelukkig is daar nu Linda Dielemans, archeoloog en schrijver. Op geweldige wijze brengt zij de prehistorie tot leven, met personages waar je je in kunt verplaatsen. Na een aantal jeugdromans (o.a. ‘Schaduw van de leeuw’), is ‘Brons’ een mooie mix van een informatief en een verhalend boek. De tekeningen van Sanne te Loo zijn ook afwisselend informatief en verhalend en ondersteunen zo de tekst. Eigenlijk zelfs meer dan dat: ze zijn zo warm van kleur en fraai gemaakt, dat ze het boek op een (nog) hoger plan tillen. Vanaf 9 jaar. Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Ottessa Mosfegh
Heimwee naar een andere wereld

De roman ‘Mijn jaar van rust en kalmte’ van Ottessa Moshfegh is een favoriet boek van mij, dus met veel enthousiasme begon ik aan de verhalenbundel ‘Heimwee naar een andere wereld’. Vanaf de eerste zin weet ze me in haar werelden, in de donkere krochten van haar bizarre, maar toch echte en menselijke personages te trekken. Ze zoekt telkens de randen op, de personages zijn rauw, afwijkend, afstotelijk maar tegelijkertijd invoelbaar, vertederend en onmiskenbaar producten van deze tijd. En de humor: ik moet echt vreselijk lachen om sommige passages, om veel passages eigenlijk. Deze jonge, talentvolle schijfster heeft een unieke vertelstem en weet de wereld van nu haarscherp neer te zetten. Ze durft haar personages ‘lelijk’ neer te zetten, en dat is verfrissend en intrigerend. Ik gun iedereen het lezen van Ottessa Moshfegh!Boek bestellen!


Monique Eskens

Willemijn van Dijk
Het wit en het purper

Zo’n veertig jaar geleden volgde ik als jonge gymnasiaste gefascineerd de serie I Claudius op tv. Kort daarna las ik de beide boeken en sindsdien heb ik een voorliefde voor historische romans over de Oudheid. Willemijn van Dijk treedt op indrukwekkende wijze in de voetsporen van Robert Graves met deze roman en schetst een interessant en geloofwaardig beeld van het keizerlijk hof in de eerste helft van de eerste eeuw na Chr. De vrijgelatene Pallas maakt carrière in een wereld vol intriges, machtswellust, gewetenloosheid, maar ook trouw en loyaliteit. Hij bereikt zijn top als adviseur van Claudius. Dan raakt hij in de ban van keizerin Agrippina, met verstrekkende gevolgen voor zijn privéleven en de toekomst van het keizerrijk. Goed geschreven en boeiend van begin tot eind!Boek bestellen!

Boek van de Week

Succes en sappelen in de middenstand

Categorie: Boek van de week, Familiegeschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie

Hoeden en petten en dameskorsetten – Frank Bokern – Van Oorschot – 257 blz. De wortels van Frank Bokern en zijn familie liggen in Westfalen. Beroemde namen als Dreesman, Peek, Cloppenburg, Voss en Kreijmborg stammen…

Boek van de week archief

18-juli-2019 | Lees verder | Reageer!