Boekenpanel Juni

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Nele Neuhaus
Moederdag

Pia Sander en Oliver Bodenstein krijgen nu wel een hele pittige zaak voor de kiezen. Na de dood van de eigenaar van een huis stuiten zij op drie lijken. Al snel blijkt het om vrouwen te gaan die op of net voor Moederdag verdwenen zijn. Dan blijken deze drie niet de enige te zijn. De zoektocht spitst zich toe op een aantal mensen die vroeger bij die man en zijn vrouw zijn opgevangen in hun jeugd. Op vertrouwde wijze ontrafelt Nele Neuhaus de tocht naar de dader: eerst alle potentiële daders nalopen en ja iedereen heeft wel iets te verbergen. Daarna de deductie naar de finale. Weer knap gedaan. Een boek om in een ruk uit te lezen!Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Edward van de Vendel en Martijn van der Linden
Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt

“Hoi. Mijn naam is Wilma en de bundel waarover ik mijn boekbespreking houd is deze. Het heet Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt en ik raad iedereen aan om hem te lezen, want hij is prachtig.” Bovenstaande is nagenoeg letterlijk uit deze poëziebundel overgenomen. Daarin staat hoe je een boekbespreking kunt houden. En wat je moet doen als je niet weet wat je wilt worden, of als je niet kunt slapen, of als je moeder huilt. Veel ‘goede’ raad in mooie woorden en illustraties in vele stijlen. Poëzie om als stapel in je winkel te leggen. Wanneer doe je dat nou? Nu! Het boek verkoopt alleen al door het omslag als vanzelf. Edward en Martijn op hun best. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Willemijn van Dijk
Het wit en het purper

Eindelijk las ik weer een fijne roman die zich afspeelt in het Romeinse Rijk, in eerste eeuw na Christus. Hoofpersoon Pallas weet zich van slaaf langzaam op te werken tot één van de machtigste mannen van het Rijk. Van vrijgelatene tot adviseur van keizer Claudius; de intelligente Pallas vindt snel zijn draai in het hof vol intriges en verleidingen. Maar hoe ver wil je gaan voor de greep naar de macht? Met het verschijnen van de jonge Nero en zijn moeder Agrippina op het toneel wordt duidelijk dat het aangaan van de verkeerde alliantie weleens verstrekkende gevolgen kan hebben… In soepel geschreven proza leidt Willemijn van Dijk ons door de geschiedenis van de Julisch-Claudische dynastie. Het oude Rome komt door haar pen prachtig tot leven.  Boek bestellen!


Dorothé Cras

Enne Koens
Die zomer met Jente

Na Sammie en opa, Hotel Bonbien en Ik ben Vincent en ik ben niet bang opnieuw een prachtig boek van Enne Koens. Dit boek, over Marie die denkt in Jente een nieuwe, beste vriendin gevonden te hebben, zit zo vol met kleine subtiliteiten waar een wereld achter schuil gaat. Toch is het een lekker, vlot leesbaar geheel. Enne is er goed in: een makkelijk te lezen, haast luchtig boek schrijven waar van alles in zindert tussen de letters door. Er wordt genoeg benoemd om een heleboel onbenoemde dingen te suggereren. En pfff, wat is vriendschap en meedoen en pleasen ingewikkeld. Ik vond het zó herkenbaar – wat veel zegt over het kind dat ik was, en wellicht nog steeds een beetje ben. Voor mensen vanaf 10 jaar.  Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum
Vet belangrijk

Een toegankelijk en informatief boek over lichaamsvet. Het is enerzijds een biografie over lichaamsvet, waarbij op heldere manier wordt uitgelegd wat het precies is en waar het toe dient (zo leer je dat er ook bruin vet in ons lichaam zit, waar we weliswaar niet veel van hebben maar waar we wel veel áán hebben). Anderzijds wordt uitgelegd wanneer vet in de weg gaat zitten, schadelijk wordt en je er liever van af wilt. Wat werkt daarbij en vooral, wat werkt niet. Alles gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In deze tijden van fakenews en alle diëten die op ons worden afgevuurd, is het geen overbodige luxe, zo’n boek dat gewoon op basis van wetenschap op heldere, onderhoudende en motiverende manier vertelt hoe en wat.  Boek bestellen!


Monique Eskens

Raynor Winn
Het zoutpad

Door een ongelukkige investering raken de vijftigers Raynor en Moth hun huis, hun inkomen en bestaanszekerheid kwijt. Tot overmaat van ramp blijkt Moth een ongeneeslijke en pijnlijke spierziekte te hebben. Wat doen ze? Ze pakken twee rugzakken en vertrekken om het South West Coast Path (ruim 1000 km) te gaan wandelen. Ze moeten kamperen omdat zij maar £50 per maand te besteden hebben. Raynor beschrijft met humor, cynisme en zelfspot hoe het ze vergaat met het kamperen, het lopen en de ontmoetingen. Vooral sommige ontmoetingen met andere lopers zijn hilarisch. Indrukwekkend zijn haar beschrijvingen van de natuur; je hoort de zee en de vogels en voelt de hitte, regen en de kou. Ze zetten door, voltooien het pad en vinden een nieuw leven. Een boek vol veerkracht en hoop.  Boek bestellen!

Boek van de Week

Boeiende gekkies

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Literatuur

Heimwee naar een andere wereld – Ottessa Moshfegh – Hollands Diep – 251 blz. Het vierde verhaal in deze bundel met korte verhalen heet Gekkies. In feite zou die titel boven elk verhaal kunnen…

Boek van de week archief

12-juni-2019 | Lees verder | Reageer!