Boekenpanel Mei

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Joel Dicker
De verdwijning van Stephanie Mailer

Politieman Jesse Rosenberg staat net voor zijn pensioen als journaliste Stephanie Mailer bij hem aanklopt en zegt dat ze twintig jaar geleden de verkeerde persoon hebben gearresteerd voor de moord op het gezin van de burgemeester en een toevallige getuige. Voordat ze verder iets kan uitleggen verdwijnt ze. Jesse gaat samen met zijn toenmalige partner op onderzoek uit en stuit op wat eigenaardigheden. Wat hebben ze over het hoofd gezien? Dicker ontrafelt stukje bij beetje het mysterie, maar eenvoudig is dat niet. Veel personages in het boek hebben ook weer geheimen die ze liever niet aan de grote klok willen hangen. Dat maakt het hernieuwde onderzoek lastig. Joel Dicker weet dit wel weer overtuigend en spannend te brengen. Een ware pageturner en ik kon het boek in ieder geval nauwelijks wegleggen. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Patricia Forde
De woordsmid

John Noa, Ark, de Smelt, het zijn namen en gebeurtenissen die in dit dystopische boek overduidelijk verwijzen naar het aloude Bijbelse verhaal. Overstromingen, aardbevingen, hongersnood hebben de aarde bijna vernietigd. Ark is een ‘beschermd’ gebied waar een elitegroep woont onder het strenge regime van John Noa met zijn groep garders. Letta is leerling-woordsmid en is medeverantwoordelijk voor De Lijst: een gecontroleerd aantal woorden die ongevaarlijk zijn voor de bewoners. Eigenlijk is de gehele taal een bedreiging en moet verdwijnen en Letta komt achter dit grote geheim. Samen met een verzetsgroep komt ze in actie. Het is niet echt mijn genre, maar eenmaal in het verhaal is het zó spannend dat ik zo snel mogelijk naar het einde wil. En dan wil je meer want hoe zit het met haar ouders? Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Jonathan Coe
Klein Engeland

Als je wilt weten, hoe het zo gekomen is met de Brexit, dan moet je deze roman van Jonathan Coe lezen. Nog een keer haalt Coe zijn favoriete personages van stal om het verhaal van Engeland in deze tijden te vertellen. Hun levens worden op verschillende manieren geraakt door de Brexit en hun mening daarover. Discussies daarover kunnen een wig drijven in de beste relaties. Alles wat er nu leeft in het moderne Engeland komt in dit boek samen: nostalgie en hoop voor de toekomst, teleurstelling, woede en berusting. Maar ook zijn het mensen van vlees en bloed, met hun verlangens, gebreken en dromen. Jonathan Coe schrijft het allemaal prachtig op, met sprekende scènes. Dus of het nu uiteindelijk wel of niet tot een Brexit komt, lees dit boek!  Boek bestellen!


Dorothé Cras

Mary Shelley / Maria Postema
Frankenstein

Ooit, als kind, zag ik eens flarden van de horrorfilm ‘Frankenstein’ op televisie. Helemaal niets voor mij: donker – enge muziek – monster. Dat ik slechts ‘flarden’ zag, kwam door het kussen waar mijn gezicht achter verscholen zat. Hoewel ik later wel over het verhaal gelezen heb, moet ik bekennen dat ik het boek zelf nooit gelezen had. Maria Postema hertaalde deze negentiende-eeuwse roman voor de Blossom Books wereldklassiekers lijn en dat deed ze vrij geweldig. Het is een sfeervol, triest en ja, ook wel spannend en hier en daar griezelig verhaal, een zeer prettige kennismaking met deze klassieker – stukken beter dan de film! Net als bij het eerste deel uit deze wereldklassiekers-serie, Romeo & Julia, maakte Sophie van de Pluim de bijzonder fraaie illustraties.  Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Marja Pruis
Oplossingen

Oplossingen, wie zoekt ze niet? Je vindt ze natuurlijk nooit, maar de weg van het zoeken blijft een interessante. Zeker ook in het geval van Marja Pruis. Wat heb ik genoten van het lezen van deze verzameling essays, zo fijn opgetekend door Marja Pruis. Herkenbaar, humoristisch (heerlijke zelfspot), ontroerend eerlijk aan het niet weten. De essays zijn opgedeeld in de thema’s liegen, werken aan jezelf en anderen, verlies, liefde en ouder worden. Inspirerend zijn haar verhalen, maar zeker ook haar onderzoekende gedachtegangen. En niet te vergeten de talrijke literaire verwijzingen die ze ons geeft. Eén oplossing biedt Marja Pruis dan weer niet, en dat is de groeiende stapel te lezen boeken. Daar zijn niet alleen titels aan de hand van haar verwijzingen aan toegevoegd, zeker ook haar eigen boeken! Het is haar vergeven.  Boek bestellen!


Monique Eskens

Stefan Popa
Of de oleander de winter overleeft

Na een korte vakantie in Noord-Griekenland duwde een vertegenwoordigster mij dit boek in handen met het dringende advies het te lezen; het zou mooi aansluiten op mijn interesse in dat gebied, heel mooi geschreven zijn en wel eens Popa’s doorbraakroman kunnen zijn. De eerste twee punten kloppen, en voor het derde ga ik mij sterk maken. De oude Pitu, oud-burgemeester van een dorpje in het huidige Macedonië zal binnenkort sterven. Aan de hand van zijn familiegeschiedenis wordt de roerige geschiedenis van de Balkan en de rol daarin van zijn volk, de Aroemenen, beschreven. Van de Balkanoorlogen wist ik wel iets, van Vlachen had ik wel eens gehoord, van Aroemenen nog nooit. Een prachtig boek: goed geschreven, prima plot, hele mooie stijl met veel treffende observaties, boeiend en interessant.  Boek bestellen!

Boek van de Week

Lexicon over licht en donker

Categorie: Boek van de week, Familiegeschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie

Blijf hun namen noemen – Simon Stranger – vertaling Neeltje Wiersma – HarperCollins – 366 blz. Simon Stranger (1976) schreef al meerdere succesvolle (kinder)boeken. Blijf hun namen noemen is een op waarheid gebaseerd verhaal over…

Boek van de week archief

10-mei-2019 | Lees verder | Reageer!