Boekenpanel November

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Charles den Tex
Verloren vrouw

Een boek waarin eigenlijk alleen maar personages voorkomen die iets doen wat het daglicht niet kan verdragen. Met andere woorden een thriller met dieven onder dieven. Oplichterij, witwassers, kruimeldieven en robotcriminelen zijn de ingrediënten. Alles draait om een vrouw die haar geheugen kwijt is en een mobiele telefoon. Haar geheugen komt beetje bij beetje terug en dat is niet voor iedereen even gunstig. De mobiele telefoon blijft echter zoek en die is nou cruciaal. Charles den Tex werkt al deze lijnen goed uit in dit boek. Hij geeft steeds een beetje weg wat de drijfveren van een ieder zijn. Tja, en het gaat niet voor iedereen ( eigenlijk voor niemand!)van een leien dakje. Weer een ijzersterk boek. Lezen! Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Kristina Digman
Het atelier van Flora

Flora betekent ‘bloem’. De hoofdpersoon van dit prachtig vormgegeven boek is dan ook graag buiten. Ze is een dingenzoeker of, beter nog, een dingenvinder en nodigt jou ook uit om je zakken vol te stoppen met zaadjes, blaadjes, stokjes, dennenappels, stenen enzovoort. Allerhande ideeën geeft ze je om er iets mee te maken. Vogels of vissen van essen- of esdoornzaden. Egels en kevers van kastanjes. Of een mobile met van alles eraan. Prachtig! Als het buiten te koud is dan gebruik je bladeren van een oud boeket bloemen óf de takjes van trostomaten. Ben je niet creatief? Met dít boek gaat het zeker kriebelen. Trek aan die laarzen en hup het bos in voor een mooie herfstwandeling. Rapen maar! Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Anne-Gine Goemans
Holy Trientje

Holy Trientje is een humorvolle roman over de gekte van de nucleaire wapenwedloop. Daarvoor maken we kennis met zuster Trientje, een non met een missie: alle kernwapens de wereld uit. En dat ze al wat ouder is, maakt haar daarvoor niets uit. Ze roept de hulp in van haar nicht Regina en samen met haar stelt ze een groep samen van verschillende nucleaire slachtoffers. Ieder met zijn eigen verhaal. Goemans schrijft het allemaal met veel plezier op en zorgt bij de lezer vaak genoeg voor een grote glimlach. Maar ook de serieuze boodschap wordt niet vergeten en dat zorgt ervoor dat je ook veel verontwaardiging voelt over alle leugens en verdraaiingen die er rond kernwapens en -energie gebruikt worden. Een boek dat veel emoties oproept. Boek bestellen!


Dorothé Cras

Maria Postema & Maarten Bruns
Het oog van de dageraad

Zes maanden jeugdgevangenis of vier maanden zeilen met andere jongeren die veroordeeld zijn – hoofdpersoon Elvis kiest het laatste. Onder het strenge bewind van kapitein Frank, vaart hij mee om zijn leven te beteren. Het wordt geen soepele zeiltocht over een kabbelende zee. Zowel de passagiers als de elementen zorgen voor de nodige spanning. Wanneer ze op een Caribisch eiland terechtkomen en Elvis daar het stenen oog steelt van het beeld van de god die beslist over gezondheid en ziekte, zijn de gevolgen niet te overzien en kun je als lezer het boek niet meer wegleggen. Het is Maria & Maarten na hun debuut “Dertiendagh” opnieuw gelukt een meeslepend boek te schrijven waarin de personages levensecht overkomen, omdat ze met zorg en oog voor detail zijn neergezet zonder dat dit het tempo uit het verhaal haalt. Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Ronan Farrow
Catch and Kill

Ronan Farrow schetst een ontluisterend beeld van de praktijken van Harvey Weinstein en van de bedrijfscultuur waarbinnen hij gewoon zijn gang kon gaan. Je weet het, hebt erover gehoord en gelezen, maar valt evengoed van de ene verbazing in de andere. Je volgt Ronan in zijn journalistieke queeste deze wanpraktijken aan het licht te brengen, en de vrouwen die slachtoffer zijn van Weinsteins roofzuchtige gedrag een stem te geven. Ingetogen, maar wel uiterst helder doet hij zijn verslag. Verslavend ook, want je wilt maar een ding: doorlezen. Mooi is zijn vastberadenheid niet op te geven, ook al wordt hij zelf doelwit van Weinsteins achtervolgings- dreigings- en chantagepraktijken. Spannend, actueel en belangrijk. Een boek dat onder je huid gaat zitten. Hulde voor Ronan Farrow!Boek bestellen!


Monique Eskens

Robert Harris
De tweede slaap

Ik maakte mij op voor een “echte Robert Harris”: goed gedocumenteerd, goed geschreven en spannend. En de openingsscène doet inderdaad denken aan een heuse Middeleeuwse detective. Engeland 1468, een jonge monnik rijdt te paard door de mist, door de bisschop op pad gestuurd om een overleden priester te begraven. Hij wil zo snel mogelijk daarna weer weg, maar als hij enkele bijzondere spullen vindt in de kamer van de oude priester loopt het anders. De bevreemding slaat ook toe bij de lezer als het gaat over plastic voorwerpen en een apparaatje met het symbool van een appel waar een hap uit is op de achterkant… Het duurt even voor je snapt hoe het in elkaar steekt en dan volgt een boeiend en spannend verhaal. Erg verrassend maar zeker niet ongeloofwaardig. Boek bestellen!

Boek van de Week

Sympathiek verhaal over een tragisch gezin

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Novelle

Lieve vogel, een kleine roman – Cilja Zuyderwyk – Brave New Books – 101 blz. Paul en Tosca hebben elkaar op het werk voor het eerst ontmoet. Daarvoor hadden ze vaak telefonisch contact – hij…

Boek van de week archief

17-november-2019 | Lees verder | Reageer!