Boekenpanel Oktober

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Stefan Brijs
Zonder liefde

Paul en Ava hebben weinig geluk in de liefde. Niet met elkaar maar afzonderlijk. Toch vinden ze elkaar in hun gemis. Ze steunen elkaar, maar weten zij de grote liefde wel te vinden? Beiden gaan hun eigen weg. Hij in contactadvertenties en zij in passionele verhoudingen. Kunnen ze eerlijk naar elkaar blijven en dat accepteren? Liefde laat zich niet dwingen, maar hoe hecht en maakbaar is vriendschap? Lekker vlot geschreven roman van Stefan Brijs waarbij je met de hoofdpersonen gaat meeleven en je hun pijn ook voelt. Dan wil je ze een duw in de goede richting geven, maar of dat zou helpen is maar de vraag. Ze moeten het toch zelf doen. Of zij ooit gelukkig zullen worden? Lees het boek maar! Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Henk Hardeman
Hoe ik mijn vader redde

In dit boek reis je mee in de wereld en in het hoofd van Emma (14). Emma spreekt boodschappen in op de voicemail van haar moeder die ‘weg’ is. Antwoord krijgt ze niet… Haar vader zit depressief thuis, verwaarloost zichzelf én zijn dochter. De kinderbescherming plaatst Emma uit huis. Een trieste situatie maar ze zál haar vader redden. Ze zet alles op alles om zijn oude rockband weer bij elkaar te brengen. En dat moet in het geheim, want de pleegzorg met zijn protocollen houden haar kort. Dit boek leest als een trein. En zo is dit boek ook weer het voertuig om te reizen in je hoofd en past het uitstekend bij het thema van de Kinderboekenweek. Welk boek niet eigenlijk? Fijne aanrader voor 12 plus. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Onno Blom
De jonge Rembrandt

In het jaar dat we het 350e sterfjaar van Rembrandt herdenken, verschijnen er veel boeken over de grootste schilder van Nederland, maar dit mag je zeker niet missen. Geschreven met een fijne pen, schept het een brede blik op de samenleving waarin Rembrandt opgroeide en schildersloopbaan begon, namelijk die van Leiden in het begin van de zeventiende eeuw. Een stad met geld en een jonge universiteit, in een Republiek die steeds meer zelfvertrouwen kreeg. Maar ook gespleten werd door godsdiensttwisten. Onno Blom zet dit allemaal duidelijk neer en de invloed hiervan op Rembrandts werk. Want ook vele schilderijen van de meester en zijn tijdgenoten worden beschreven en getoond. Daardoor is een prachtige uitgave ontstaan voor iedereen met interesse in geschiedenis en schilderkunst in de zeventiende eeuw. Boek bestellen!


Dorothé Cras

Koos Meinderts & Sanne te Loo
De man met de zeegroene ogen

De man met de zeegroene ogen, woont op de grens van water en land. Van drijfhout heeft hij een huis gebouwd. Hij is daar gelukkig, tot er een fles aanspoelt met een schatkaart erin. De man gaat op reis en komt op een eiland waar een vrouw op hem staat te wachten. Sanne te Loo schilderde in prachtige kleuren het liefdesverhaal dat Koos Meinderts schreef. Een verhaal met een moraal, die is samengevat in het citaat van Rutger Kopland in het begin van het boek: ‘Wie wat vindt, heeft slecht gezocht.’ Zoals het een goed prentenboek betaamt, is het niet alleen genieten voor de kinderen (vanaf 5 jaar) die zich kunnen vergapen aan de mooie tekeningen en het fijne verhaal, maar ook voor de volwassenen die het voor mogen lezen. Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Sigrid Nunez
De vriend

Met dit boek heeft Sigrid Nunez een meesterwerk geschreven over rouw, dood, vriendschap, liefde en cultuur. Terwijl ze nog maar net haar verdriet aan het verwerken is nadat haar beste vriend en ‘platonische’ liefde zelfmoord heeft gepleegd, krijgt ze te horen dat ze zijn Deense Dog genaamd Apollo erft. Ze neemt de hond in haar kleine appartement en voor een ‘poezenmens’ ontwikkelt ze een diepgaande relatie met Apollo en beiden worden onafscheidelijk in hun vriendschap en gezamenlijke verwerking van verdriet. Nunez schrijft met een sterk herkenbare en heerlijke ‘Manhattan touch’: direct, nuchter, cynisch en mondiaal. Ze neemt je als lezer mee in haar scherpe en tolerante mijmeringen en gedachten, vaak verwijzend naar literaire grootheden als Woolf en Coetzee. ‘De vriend’ is een indrukwekkende menselijke vertelling!Boek bestellen!


Monique Eskens

Nino Haratischwili
De kat en de generaal

Zelden heb ik zo uitgekeken naar een tweede boek van een auteur als in dit geval. Twee jaar geleden heb ik mij ondergedompeld in en erg genoten van ‘Het achtste leven’ en daarna een week lang niets meer gelezen. Mijn verwachtingen waren dus hooggespannen en ik ben niet teleurgesteld. Een gebeurtenis tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog midden jaren ’90 beïnvloedt niet alleen de levens van de directbetrokkenen, maar raakt ook 20 jaar na dato aan die van anderen. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personen en wisselt tussen verleden en heden, in Tsjetsjenië, Rusland en Duitsland. Op de achtergrond speelt het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ook een rol. Een geweldig goed geschreven en boeiend boek! Boek bestellen!

Boek van de Week

Twee culturen op een kussen

Categorie: Boek van de week, Familiegeschiedenis, Levensverhaal

Moederland. Een vrouwenleven in twee culturen – Inge de Bever – Van Oorschot – 252 blz. Inge de Bever (1958) studeerde klassieke taal- en letterkunde aan de Universiteit van Leiden met Turks als bijvak. Ze…

Boek van de week archief

3-oktober-2019 | Lees verder | Reageer!