Boekenpanel September

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

J.D. Barker
Horen zien zwijgen

Een bijzondere moordenaar die werkt volgens het principe van de vier aapjes: Horen, zien, zwijgen en het vierde aapje staat voor: Doe geen kwaad. Steeds komt er een pakketje, eerst met een oor, dan de ogen en dan de tong. Tenslotte de dode. De moordenaar neemt wraak op slechte mensen via een ander persoon. De politie staat voor een raadsel. Zeker als de vermeende moordenaar een verkeersongeluk krijgt. De tijd dringt om het slachtoffer te vinden voordat die sterft. Een ingewikkelde zaak, omdat niets lijkt wat het lijkt te zijn. Detective Sam Porter mag eigenlijk niet meedoen, omdat hij nog herstellende is, maar bijt zich ondanks alles vast in deze zaak die kost wat kost nu eens geen dode zou moeten opleveren. Een boek dat ik niet kon wegleggen en als een razende intercity heb uitgelezen. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

Sarah Weeks & Gita Varadarajan
Mag ik naast je zitten?

Ravi is met zijn ouders en grootouders verhuisd vanuit India naar Amerika. Een enorm cultuurverschil, wat ook op school tot uitdrukking komt. Ravi kan goed leren en wil dat dolgraag laten zien. Met grote verwachtingen en trots stapt hij groep zeven in maar dat valt hard tegen. Joe is al jaren het slachtoffer van pestgedrag en heeft daarentegen weinig verwachtingen van het nieuwe jaar. Waar alle leerlingen in de lunchpauze afvliegen op het dagelijks wisselende buffet in de kantine (kipvingers, hamburgers, pizza) zit Ravi met een door oma verzorgde trommel vol traditionele Indiase (vegetarische) gerechten. Je ziet beide jongens stoeien met hun eigen achtergrond, met hun plaats in de groep én de grote pestkop. Ze ontdekken dat twee zebra’s samen een krokodil kunnen verslaan. Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Adeline Dieudonné
Het echte leven

Vanaf de eerste alinea wordt de dreiging in het leven van de tienjarige vertelster in “Het echte leven” duidelijk. Ze groeit op in een huis met een timide moeder, een broertje met wie ze alles deelt, een gewelddadige vader en zijn kamer vol opgezette, zelf geschoten dieren. In die kamer mogen ze niet komen, maar hij blijft trekken. Dan zijn de kinderen getuige van een afschuwelijk ongeluk dat vooral haar broertje erg aangrijpt. Vanaf dat moment zet de hoofdpersoon alles op alles om haar broertje weer terug te krijgen. Door haar jeugdig-naïeve vertelstem weet de hoofdpersoon zich al snel voor je te winnen en blijf je meeleven naar haar zucht naar vrijheid en veiligheid. Een bijzondere korte roman vol fantasie en intelligentie. Boek bestellen!


Dorothé Cras

Jonathan Auxier
De veger, het verhaal van een meisje en haar monster

In de heerlijke vakantiezon las ik afgelopen maand een stapeltje boeken dat er nog niet eerder van gekomen was, dit boek, voor mensen vanaf 10 jaar, sprong eruit. Het kostte weinig moeite om hoofdpersoon Nan, een meisje dat schoorstenen veegt in Victoriaans Londen, in mijn moederlijke hart te sluiten. Ze leidt een zwaar leven bij een wrede baas. In terugblikken lees je over haar prille jeugd, toen een liefdevolle schoorsteenveger – de Veger wordt hij genoemd – zich over haar ontfermde, aanvankelijk maakt dit de beleving van haar eenzaamheid in een leven zonder de Veger nog groter. Dan blijkt dat de Veger voor een golem gezorgd heeft. Als dit monster Nan eenmaal vergezelt, wordt haar leven een stuk aangenamer, maar het lot van een golem is te sterven zodra zijn taak volbracht is… Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Machteld Siegman
De kaalvreter

Dit is een boek waaraan ik niets zou willen veranderen en dat me te pakken had vanaf de eerste zin, helemaal tot aan de laatste. Een mozaïek roman die zich heel natuurlijk laat lezen, opgetekend met een prachtige verstilde pen en vol warmte en compassie voor de personages. Met mooie vergelijkingen, metaforen en stof tot nadenken, over onder meer geloof (hoe verhoud je je daartoe wanneer er veel ellende over je heen is gekomen; wanneer de kaalvreter alles opvrat), liefde, familiebanden, depressie en oorlogstraumaverwerking. Erg mooi vind ik ook de rol die wordt toebedeeld aan de natuur, het dierenrijk en het boerenbestaan. De kaalvreter gaat onder je huid zitten en laat je niet onberoerd! En dat voor een debuut, ik kan niet wachten tot het volgende boek van Machteld Siegmann!Boek bestellen!


Monique Eskens

Eva Garcia Sáenz De Urturi
De stilte van de witte stad

Volgens de uitgever is dit boek “voor alle fans van Carlos Ruiz Zafón die ook van thrillers houden” en dat is eigenlijk wel een goede typering. Het verhaal speelt zich af in en rond de hoofdstad van Baskenland, Vitoria of Gasteiz. Twintig jaar na een aantal rituele moorden is een seriemoordenaar actief die hier duidelijk op voortborduurt. De politie opent de jacht, maar de symboliek bij de slachtoffers laat zich niet makkelijk duiden. Het feit dat de moorden plaatsvinden tijdens een religieuze feestweek en dat omstanders alles filmen met hun telefoontje en op twitter zetten maakt het er niet makkelijker op. Het is een prima thriller, met een goede, intelligente en zeer spannende plot, die het genre ontstijgt door de legendes, cultuur en geschiedenis die erin verweven zijn. Boek bestellen!

Boek van de Week

Een boek als een mokerslag

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Het echte leven – Adeline Dieudonné – Vertaling Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen – Atlas Contact – 206 blz. Al zeker tien prijzen won de Waalse Adeline Dieudonné met haar romandebuut Het echte leven.…

Boek van de week archief

11-september-2019 | Lees verder | Reageer!