De Bourgondische smaak van België

30-april-2016 | Categorie: Kookboeken

De Smaak van België – Ruth Waerebeek – Karakter – 336 blz.

De smaak van BelgiëWie aan onze zuiderburen denkt, denkt aan lekker eten. Friet, stoofvlees, Brusselse wafels en Belgische biertjes. De Belgen hebben vaak een net wat meer Bourgondische levensstijl dan wij hier hebben. En ze hebben een geweldige keuken! Dat blijkt maar weer uit het prachtige kookboek De Smaak van België, geschreven door Ruth van Waerebeek.

Het is meer dan een kookboek. Van Waerebeek neemt ons eerst mee naar de levens van haar plattelands overgrootmoeder, waar de geur van Leuvense stoofpotten het meest in haar herinnering beklijven. Ze vertelt ook over haar oma, een flamboyante kunstenares, die een grote inspiratiebron voor Van Waerebeek is geweest. Ook haar eigen moeder brengt haar de liefde voor puur en eerlijk eten bij. Niet naar de supermarkt om daar eten te kopen, maar naar de bakker die het beste brood heeft, de slager die het beste vlees verkoopt.

Een avondmaal bij het gezin Van Waerebeek duurde met gemak twee uur. Van Waerebeek zelf heeft zich inmiddels in Chili gevestigd, waar zij met haar man een lodge runt, gastronomico Mapuyampay, waar ze kooklessen organiseert voor haar gasten, wijnproeverijen en tochten naar lokale boerenmarkten. In het laagseizoen reist ze de hele wereld af om Chileense wijn te promoten.
En daarnaast vond ze tijd om dit kookboek te schrijven. Voor wie op zoek is naar een bruikbaar, werkbaar en inspirerend kookboek met ingrediënten waar we hier makkelijk aan kunnen komen, is dit boek zeker een aanrader. De recepten zijn eenvoudig op te volgen. Als er dan toch driemaal daags gegeten moet worden, zo vindt Van Waerebeek, dan kan dat maar beter driemaal een feestmaal zijn.

Het boek is ingedeeld in verschillende delen, waar vaak meer informatie in staat dan alleen de recepten. Leuke kroegen die de moeite van het bezoeken waard zijn, bijvoorbeeld, of een hoofdstukje over Gent. Er is zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan koken met bier, waarbij de lezer eerst een goede les ‘Belgische bieren’ krijgt. Uit dit hoofdstuk maakte ik zelf de Vlaamse stoverij – een makkelijk en heerlijk gerecht waarbij de pan leeg geschraapt werd door drie generaties aan mijn tafel. Daarbij ook een verse appelmoes gemaakt volgens het recept uit het boek – ook die was erg lekker – en tenslotte nog een vers gemaakte mayonaise – maar die mislukte helaas.

Het boek biedt een compleet overzicht van de Belgische keuken. Van zelfgemaakte verse kaas tot garnalenkroketjes, van Gentse Waterzooi tot Brusselse wafels – de smaak van België spat van de stijlvolle pagina’s. Nu nog een keer het maken van echte mayonaise onder de knie krijgen…

Marlies Slegers

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!