Breed uitwaaierende thriller

12-november-2012 | Categorie: Thrillers & Spanning

Het weeshuis – Franck Thilliez – Sijthoff – 398 blz.

Rechercheur Lucie Hennebelle, een alleenstaande moeder van een tweeling, komt bij toeval op het spoor van een vreemde zwart-witfilm met verborgen beelden van kinderen die konijnen vermoorden. Wat heeft die film te maken met de moorden op vijf jonge mannen van wie de handen, de ogen en de hersenen zijn verwijderd, een zaak die wordt onderzocht door commissaris Franck Sharko?

Om en om volgen we de lijn van de film en de moorden tot die bij elkaar komen en Sharko en Lucie het onderzoek samen voortzetten. Schrijver Franck Thilliez zet Lucie en Sharko levensecht neer. Lucie die het moeilijk heeft om haar politiecarrière te combineren met de opvoeding van haar kinderen, waarvan er een ook nog eens is getroffen door een darmziekte. Sharko is een getraumatiseerd man met hallucinaties die zijn werk soms hinderen. Beiden zijn eigenzinnig en gaan hun eigen gang zonder zich veel te storen aan de politievoorschriften. Het grootste gedeelte van het boek speelt in Frankrijk, maar belangrijke en spannende stukken spelen zich af in Egypte waar Sharko het aan de stok krijgt met de corrupte politie en in Canada waar de (wees)kinderen uit de film vandaan komen. In dat land eindigt het boek ook.

Het weeshuis is een spannende thriller met een intrigerend onderwerp. Soms gaat de schrijver wat over de top. Iets wat je vaker ziet in thrillers. De geloofwaardigheid van het verhaal is dan even zoek, maar over het algemeen weet Thilliez de lijnen goed in de hand te houden en alle losse eindjes worden aan het slot aan keurig elkaar geknoopt. De afwikkeling is wel wat uitgebreid en iets te langdradig en dat is een klein minpunt van het boek. Maar het boek is zeker de moeite van het lezen waard en Thilliez is een thrillerschrijver om in de gaten te houden.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk