Brokken op de weg zorgen voor licht vermaak en tederheid

26-augustus-2013 | Categorie: Kinderboeken, Klassieker

Meneer Blijleven – J.R.R. Tolkien – Mynx – 48 bladzijden

Meneer Blijleven‘Na het ontbijt zette meneer Blijleven zijn groene hoge hoed op, omdat het Gironijn had gezegd dat het een mooie dag werd. Toen zei hij: ‘Ik ga een auto kopen!’ Hij stapte op zijn fiets en reed de heuvel af, naar het dorp. Hij ging de winkel binnen en zei: ‘Ik wil een auto!’
Meneer Blijleven is een prachtig kinderverhaal over een merkwaardig Engels heertje met een enorme collectie hoge hoeden. Hij woont in een huis met een hoog dak en hoge deuren en in zijn tuin houdt hij een Gironijn, een kruising tussen een giraffe en een konijn.

Op een dag koopt hij een knalgele auto met rode wielen in het dorp. Vanaf dat moment maakt hij allerlei brokken op de weg en daardoor beleeft meneer Blijleven een klein avontuur.

Tolkien schreef en illustreerde Meneer Blijleven voor zijn kinderen. Het is een verhaal voor jong en oud, geïnspireerd op Tolkiens eigen ervaringen met zijn eerste auto, en is geschreven vlak na De Hobbit. Tolkien verwierf met dit laatste boek zijn bekendheid en die groeide na de uitgave van de tevens verfilmde trilogie In de ban van de Ring.

De fantasie van de Engelse schrijver reikt echter verder dan grote veldslagen en lange reizen met allerlei fantasy figuren. Ook in korte verhalen die zich in het echte leven kunnen afspelen komt dit naar voren. Meneer Blijleven raakt bij volwassenen een snaar die het best uitgelegd kan worden als licht vermaak en wellicht een melancholie naar kinderverhalen van vroeger.

Meneer Blijleven komt uit 1982 en leest makkelijk weg. Het boek bevat aan iedere rechterkant van de bladzijde het originele, maar priegelige handschrift van Tolkien zelf. Aan de linkerkant is het verhaal in een standaardtype getikt. De illustraties zijn gedetailleerd, gekleurd en met kanttekeningen erbij. Zo geeft Tolkien commentaar op plaatjes die hij tekent en legt hij zelfs uit wat er zich bijvoorbeeld net buiten het plaatje afspeelt. Hierdoor lees je het boek met plezier en bijna met een soort tederheid.

Gaetana Ferla

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen