Dagelijkse belevenissen in een Fries terpdorp

29-september-2018 | Categorie: Kinderboeken

De Bonsterkes op ‘e terp – Hanneke de Jong – Bornmeer – 64 blz.

Ter gelegenheid van de komende Kinderboekenweek werd op 29 september in Leeuwarden het “Aksjeboek foar bern”, gepresenteerd. Deze uitgave is een initiatief van een aantal uitgeverijen, verenigd in de Stichting “Boeken fan Fryslân”. Het doel is: de verkoop van Friese jeugdboeken bevorderen. Het Aksjeboek wordt in de Kinderboekenweek tegen gereduceerd tarief aangeboden.

Schrijfster Hanneke de Jong (1952) won in 2010 en 2016 de Simke Kloostermanprijs voor haar jeugdboeken Salsafamke en Trettjin dagen om in spetterjend feest te jaan.
Illustratrice Linda de Haan is onder meer bekend van haar debuut, het prentenboek Kening en Kening, dat in verschillende talen verscheen.

De Bonsterkes op ‘e terp gaat over de kinderen Nine en Joery Bonsma, die met hun ouders verhuizen uit de stad naar een terpdorp op het platteland. Ze gaan daar wonen naast opa en oma Bonsma, waarna een dorpsgenoot opmerkt dat er “allegear Bonsterkes op ‘e terp” wonen.
In twaalf hoofdstukjes laat de schrijfster de kinderen Nine en Joery allerlei avonturen beleven. De kinderen spelen met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, ze gaan naar de winkel en naar een kinderboerderij. Nine viert haar verjaardag en de familie komt op bezoek. Opvallend en positief vind ik het dat De Jong niet voor het geijkte kiest: de kinderen hebben geen Friese namen. Nine krijgt op haar verjaardag geen pop maar een kraanauto, het vriendje van Joery is donker, opa bakt een lekkere cake en oma komt oorspronkelijk uit Italië.

Het boek leest vlot, de dialogen zijn natuurlijk en de situaties herkenbaar. De vrolijke, expressieve en kleurige illustraties passen heel goed bij de tekst. Een minpuntje aan dit boek vind ik soms het taalgebruik: in een aantal gevallen is dit voor de betreffende kinderleeftijd te volwassen. Dit boek is met name als voorleesboek heel geslaagd en is een mooie aanwinst voor de Friese kinderboeken.

Dick Huitema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!