De Angstkunstenaar overleden (1939-2020)

1-augustus-2020 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

Het boek met deze titel (1987) laat duidelijk een belangrijk thema zien waarmee Biesheuvel zich bezig hield. Maar er is veel meer. Zijn meesterschap in korte verhalen begint met In de bovenkooi (1972). Daarin weten we uit het verhaal Rekenschap dat het thema ‘schuld’ (tot en met de erfzonde) voor hem eveneens van eminent belang is. Zijn hele leven heeft hij ‘gezocht’ en gelukkig voor zijn lezers ook veel ‘gevonden’. Uiteindelijk werd zijn lijden aan manische depressiviteit te ernstig om nog als auteur te functioneren. Het werd stil rondom hem totdat in 2007 aan hem de P.C. Hooftprijs wordt toegekend. De jury vermeldt:

“De autobiografische intensiteit van Biesheuvels verhalen wordt even sterk gevoed door het soort gebruik dat hij maakt van de belevenissen en omstandigheden uit zijn vroegere leven. Het tweede element van verheviging in Biesheuvels werk, het fantastische, staat in een lange literaire traditie. Vele van zijn verhalen dragen trekken van het sprookje, de parabel, de raamvertelling of het reisverhaal. Hij weet die traditionele vormen optimaal te benutten door een ouderwetse vertellerstoon niet te schuwen, compleet met soms zeer lange, samengestelde zinnen. En omdat … veel van Biesheuvels personages aan het begin van het verhaal als het ware zonder voorgeschiedenis worden geboren (met een nieuwe wereld om zich heen en alle herinneringen in hun hoofd) ligt de volle wereld van de fantasie nog voor hen open.”

Het heeft hem zeer veel plezier gedaan dat vanaf 2015 de prijs voor de beste bundel met korte verhalen in de Nederlandse literatuur, de J.M.A. Biesheuvelprijs, naar hem werd vernoemd. Jacobus Martinus Arend Biesheuvel (Maarten) is donderdag 30 juli 2020 na een kort ziekbed overleden.

Kees de Kievid

Pin It

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek