De geschiedenis lijkt zich te herhalen

9-juli-2015 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Gevaarlijk verlangen – Gerda van Wageningen – Zomer&Keuning – 287 blz.

gevaarlijk verlangenHet verhaal begint in 1935. Nienke van Dijk woont met het hele gezin in een arbeidershuisje bij een statige hoeve, waar haar vader knecht is. Ook Nienke werkt bij de boer en zijn vrouw. De boer is echter handtastelijk en Nienke wil zo snel mogelijk weg. Haar ouders begrijpen haar probleem, maar zijn met handen gebonden. Als ze de boer beschuldigen verliest vader zijn baan en inkomsten. Nienke kan haar hart luchten in haar dagboek en zoekt naar een oplossing.

Ruim tachtig jaar later werkt Rosalinde van Klaveren als manager voor verschillende hotels. Ze wordt ingezet om de hotels weer rendabel te maken. Bij een nieuwe klus stuit ze op extra veel weerstand, maar gelukkig zijn er wel mensen die veranderingen willen, zoals de chef-kok Roelof. Van haar oudtante krijgt ze het dagboek van haar overgrootmoeder Nienke in handen. Ze begint te lezen en raakt geboeid, maar ook verafschuwd van wat Nienke heeft meegemaakt. Dan begint de geschiedenis zich op meerdere punten te herhalen…

Gerda van Wageningen heeft een prettige schrijfstijl. Het eerste gedeelte, dat zich in 1935 afspeelt, geeft een goed beeld weer over hoe de mensen toen leefden en dachten. Het grote verschil tussen arm en rijk, maar ook de angst voor de mening van anderen en de sociale controle komen goed naar voren.
Dan is er de grote sprong naar het heden en merk je dat de hoofdpersonen toch wel degelijk beïnvloed zijn door hun achtergrond en opvoeding. Rosalinde komt naar mijn idee soms wel erg naïef over, terwijl je dat niet zou verwachten van iemand met zo’n topfunctie. Je zou verwachten dat ze dan wel wat gewend zou zijn.

Het is vermakelijk om te lezen hoe Rosalinde, geholpen door haar oudtante, het hotel wat ze moet redden van de ondergang, onderzoekt en hoe de verhoudingen met de andere figuren uit het boek zijn. Elke personage is op de een of andere manier wel weer verbonden met een ander en dat is goed uitgewerkt. Het verhaal wordt vlot verteld en is prettig leesbaar met af en toe een beetje spanning en wat humor. Gerda van Wageningen heeft met deze leuke combinatie van toen en nu een luchtige en fijne roman geschreven.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk