De naam is Blond, James Blond

5-november-2014 | Categorie: Kinderboeken

James Blond in actie – Fred Diks – Kluitman – 106 blz.

james blondFred Diks (1955) heeft al veel kinderboeken op zijn naam staan. De meeste verhalen gaan over voetbal, zoals de series over Koen Kampioen en over Arjen Robben. Ook heeft hij de Kameleon Junior serie op zijn naam staan. Dit is het eerste boek in de nieuwe serie over Kim en James Slimpelveld en hun detectivebureau Blond en Slim.

Kim en James Slimpelveld zijn hun eigen detectivebureau begonnen. De naam is Blond en Slim. James is blond en Kim is slim, vertelt Kim aan iedereen. Ze hebben al een hoofdkwartier, een website en de nodige kennis in huis: hun vader en opa zijn namelijk rechercheurs. Nu nog een klus! Dat valt niet mee in Noordborg. Met graffiti en raps maken ze reclame door de hele stad. De mensen lijken het vooral grappig te vinden. Maar een échte detective houdt zijn of haar ogen goed open, en komt op het juiste moment in actie! Zo komt er een echte zaak op hun pad die ze op moeten lossen.

Een leuk avonturenboek voor zowel jongens als meisjes vanaf ongeveer acht jaar. Bij het zien van de cover en titel dacht ik eerst dat het alleen voor jongens was maar dat bleek niet het geval. Kim en James runnen samen hun detectivebureau en hebben een gelijkwaardig deel in het verhaal. De zeven hoofdstukken hebben alle een pakkende titel. Ik vind de hoofdstukken soms wat lang voor de doelgroep. Het woordgebruik en lettertype passen er wel goed bij.

Mark Janssen heeft de cover en illustraties voor het boek gemaakt. De illustraties zijn zwart-wit en summier over het boek verdeeld, 1 à 2 per hoofdstuk en niet al te groot, maar wel met oog voor detail en ze passen goed bij het verhaal. Een leuke aanvulling.

Naast de avonturen die ze beleven tijden het oplossen van de zaken, zijn er ook grappige stukjes en een knipoog naar andere bekende schrijvers/boeken (zoals bijvoorbeeld de Paul van loonsteeg) wat erg leuk is gedaan. Omdat de kinderen in het boek dezelfde leeftijd hebben als de lezers zal er veel herkenning zijn en dat maakt het voor hen vast extra spannend.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek