De opmerkelijke vakantie van Samuel

5-mei-2013 | Categorie: Kinderboeken

Mijn bijzonder rare week met Tess(8+) – Anna Woltz – Querido – 167 blz.

Mijn bijzonder rare week met TessSamuel en zijn broer Jorre zijn met hun vader en moeder op vakantie op Texel. De hele vakantie dreigt in het water te vallen als Jorre al op de eerste dag zijn been breekt, terwijl moeder in het vakantiehuisje op bed ligt met migraine. Dan moet er natuurlijk wat gebeuren om er een spannend avontuur van te maken, want rondhangen in een huisje en spelletjes doen, wordt al snel saai.
Samuel ontmoet de eigenzinnige Tess, die net als haar moeder(de doktersassistente), nogal dominant is. Tess is alleen door haar moeder opgevoed en zij wil haar maar niet vertellen wie haar vader is.

Bij toeval komt Tess achter zijn naam en zorgt er met een truc voor dat hij naar het eiland komt. Zij moet weten wie de man is. Maar als hij er eenmaal is, wordt ze door twijfel overvallen. Wil ze deze man wel als vader? Want hij kleedt zich slonzig en laat zich ontvallen dat hij blij is dat hij geen kinderen heeft.
Voor Samuel betekent het avontuur een mogelijkheid om toch een fijne vakantie te hebben, alhoewel Tess hem niet altijd leuk behandelt.

Een ander thema in het boek is de dood, waarmee Samuel nogal bezig is. In het verhaal wordt dat prachtig uitgewerkt met een oude, dementerende man en zijn dode kanarie Remus. Tess en Samuel bekommeren zich om hem en de kanarie en zorgen voor een passende begrafenis.

Anna Woltz won al prijzen voor haar boeken Red mijn hond en Ik kan nog steeds niet vliegen. Ook in dit boek laat ze zien dat ze heel goed kan schrijven. Ze zet de karakters van alle personages duidelijk neer en ze komen echt tot leven.
Overal treffen we kleine taalparels aan, zoals ‘Mijn mond was aan het lachen, maar daar maakte ik een eind aan.’ of ‘Het was bewolkt geraakt en opeens waaide het ook, maar dat vond ik juist goed. Een zonnig strand, dat betekende vakantie. Wat wij hier aan het doen waren, dat was het echte leven.’

De laatste zin, de gedachte van een tienjarige, klinkt wel wat volwassen, maar kinderen in jeugdboeken kunnen nu eenmaal altijd een beetje meer dan kinderen in het echte leven. Ook de truc die Tess bedenkt om haar vader naar het eiland te lokken, zie ik niet zomaar door een elfjarige bedacht en uitgevoerd worden.
Anna Woltz kan met haar taal allerlei emoties oproepen. Er waren momenten dat ik kon lachen en momenten waarop ik ontroerd raakte. Anna Woltz heeft weer een schitterend boek aan haar oeuvre heeft toegevoegd.

Jammer van het lelijke omslag dat niet is verzorgd door een goede illustrator en ook binnenin het boek zouden wat illustraties niet misstaan hebben. Er moest kennelijk bezuinigd worden. Hopelijk kan uitgeverij Querido bij het volgende boek van Woltz wat meer geld steken in de vormgeving, want die draagt zeker bij aan de verkoop van een boek. Toch kopen dit boek, want Anna Woltz wordt, of is al een van onze beste kinderboekenschrijvers.

Pieter Feller

Pin It

2 Reacties

  • […] filmrechten van Mijn bijzonder rare week met Tess, het jeugdboek van Anna Woltz, zijn verkocht aan producent Joram Willink van BIND. De verfilming […]

  • Het omslag is ontworpen door een gerenommeerde studio!
    Aan het budget kan het dus niet liggen.
    Wel aan het misverstand dat een kinderboek niet meer is dan een vrolijk plaatjes, en wat frivole letters in een kleurtje.
    Ontwerpen voor kinderen is een vak apart, dat zie je hier maar weer.

    Querido kan beter op zoek gaan naar een bevlogen ontwerper.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk