De veelzijdige geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur

30-januari-2015 | Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Mens & Maatschappij

Een land van waan en wijs – Geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur – Atlas Contact – 575 blz.

LandvanwaanenwijsEindelijk is er weer een prachtig up-to-date boek over de historie van het Nederlandse kinderboek. Lange tijd waren jeugdboeken een middel in de opvoeding en bestond het aanbod vooral uit schoolboeken, heiligenverhalen en kinderbijbels. Vandaag de dag kenmerkt veelzijdigheid de collectie jeugdboeken. Van uitnodigende prentenboeken tot spannende fantasieverhalen, van gedichten tot meisjesverhalen en historische romans.

Een land van waan en wijs laat de ontwikkeling van de jeugdliteratuur zien. Daarvoor keren de auteurs rustig terug naar de tijd van Plato en Aristoteles, al is het maar om aan te geven hoe in die tijd gedacht werd over literatuur voor de jeugd. Inmiddels is een jeugdboek niet meer slechts bedoeld om van te leren. De belerende toon en volwassen schrijfwijze van vroeger is dan ook bijna niet meer terug te vinden. Het jeugdboek is toegankelijker en in de belevingswereld van het kind geschreven. Niet alleen ter lering, maar zeker ook ter vermaak.

Wat nooit veranderd is, is het verschil tussen kinderen en volwassenen in het denken over jeugdboeken. De jeugd kiest hele andere boeken als ‘de beste’ uit dan volwassenen zullen doen. Ze hanteren andere criteria, maar het wil niet zeggen dat het ene boek beter is dan het andere. Beide worden belicht, want de auteurs van dit boek zien ook dat ze allebei invloed hebben op de ontwikkeling van de jeugdliteratuur.

Een beste pil om te lezen, maar een aanrader voor de ware liefhebber of gepassioneerde leerkracht, boekhandelaar, bibliotheekmedewerker, recensent. Gewoon om af en toe in te bladeren, hier en daar wat te lezen of een volgend hoofdstuk tot je te nemen. Het is geen boek om in één keer uit te lezen, als dat al had gekund gezien het aantal pagina’s. Wat wel een risico van lezen is: Dat je veel van de beschreven titels in de boekhandel of bibliotheek wilt gaan halen, omdat de redactie van Een land van waan en wijs je lekker heeft gemaakt.
De prijs, de bindwijze en de prachtige omslagillustratie maken het boek tevens zeer aantrekkelijk om cadeau te geven.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Betoverende verhalen

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Literatuur

De fluistering van de sterren – Nagieb Mahfoez – Vertaling Djûke Poppinga – Jurgen Maas – 105 blz. De titel suggereert misschien een boek vol stilte, maar er wordt ook in geschreeuwd, gehuild, gejuicht en…

Boek van de week archief

8-september-2021 | Lees verder | Reageer!