De Vlaamse identiteit

15-april-2015 | Categorie: Lichte literatuur

Omdat ik Vlaming ben – Eddy Adriaens – Create My Books – 260 blz.

omdat ik vlaming benIdentiteit, strijd om erkenning en ideologie, het zijn waarden die in het boek naar voor komen. De auteur zet in een vlot leesbaar en goed gestructureerd verhaal het leven in kaart van Florine De Pauw, en verweeft het met strijd om erkenning van een bevolkingsgroep, die als rode draad door het ganse verhaal loopt. Dit boek is meer dan een roman of een novelle. De auteur zet een goed uitgewerkte context neer van de strijd om Vlaamse identiteit. In het voorwoord schetst hij geschiedkundig op een heldere manier, de geboorte van een onafhankelijk België. Het boek wordt afgesloten met een beschrijving van figuren als Daens, Verschaeve, Rodenbach, die een bijdrage hebben geleverd aan de erkenningsstrijd van een taal- en bevolkingsgroep.

Meanderend drijft de stroom om erkenning in het leven binnen van Florentine, die net als vele anderen meegingen in een ideologie van hereniging. Ze konden niet inschatten, of sloten hun ogen voor de mogelijke gevolgen van een vrijwillige tewerkstelling in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is de levensloop van Florine De Pauw uit het kleine dorpje Kerksken die de basis vormt voor deze toch wel boeiende publicatie. Het eigenlijke verhaal neemt een aanvang eind mei 1959, wanneer Florine haar werkgevers voorliegt dat ze naar Lourdes trekt, ze moet geen moeite doen om hen ervan te overtuigen dat ze wel haar mannetje kan staan; ze was alleen in Brussel toen de Duitsers er bombardeerden, zo ook in Hildesheim maakte ze hevige bombardementen mee.

Maar in werkelijkheid gaat maakt ze een tussenstop in Marseillette om de ware toedracht van het overlijden van haar broer Edgard te kunnen achterhalen. Omdat hij, volgens de doorgegeven informatie verdronken was, ontbrak zijn naam op de gedenksteen aan de kerk voor de gesneuvelde helden, en kon zijn gezin geen aanspraak maken op smartgeld, zoals alle andere gesneuvelden in dienst van het vaderland. Het gevoel achtergesteld te zijn, werd hierdoor nog versterkt en maakte dat er een inherente strijd deel werd van het gezin van Florentine. Die strijd voor recht blijft doorklinken in de verdere levensloop, en maakt het boek tot een bijzonder boeiend boek om te lezen.

Geert Vandamme

Pin It

1 Reactie

  • Unieke kroniek van een wonderbaar leven (elke mens die sterft is een museum dat brandt).

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek