De wanhoop als je beste vriendin zelfmoord pleegt

29-oktober-2015 | Categorie: Young Adult

Hier was ik – Gayle Forman – Vertaling: Carla Hazewindus – Moon – 310 blz.

hier was ikGayle Forman (1970), voormalig journalist en wereldreiziger, maakte internationaal veel indruk met haar debuut Als ik blijf (If I stay). Het verhaal was niet alleen als boek succesvol, maar is in 2014 ook verfilmd, met Chloë Grace Moretz in de hoofdrol. De filmrechten voor Hier was ik (I was here) zijn inmiddels ook verkocht. De film wordt verwacht in 2016.

Wanneer Meg in een afgelegen motel zelfmoord pleegt door een fles schoonmaakmiddel leeg te drinken, blijft haar beste vriendin Cody verdrietig, boos en totaal in de war achter. Zij en Meg deelden alles – waarom heeft ze dit totaal niet aan zien komen? Maar als Cody naar Megs kamer op de universiteitscampus gaat om haar achtergebleven spullen op te halen, ontdekt ze dat Meg heel veel niet heeft verteld.

Over haar huisgenoten bijvoorbeeld, types die Cody nooit zou hebben ontmoet in haar eigen saaie stadje. Over haar gebroken hart en de jongen die daarvoor zorgde: Ben McCallister, een jongen met een gitaar een rare grijns. En wat staat er in het vreemde, versleutelde bestand op Megs computer? Cody is vastbesloten om dat geopend te krijgen. Maar als dat is gelukt, staat alles wat ze dacht te weten over de dood van haar beste vriendin ineens in een heel ander daglicht.

Hier was ik heeft een zeer in het oog springende cover, met sprekende vriendinnenfoto’s. De fotocollage geeft ook heel goed de sfeer van het boek weer: de gezellige momenten met je beste vriendin, de afscheidsmail, de jongen met de felblauwe ogen, maar ook de depressies.

Het verhaal begint gelijk op volle sterkte, namelijk patsboem met Megs dood en Cody’s verdriet. Maar de introductie en het leren kennen van de personages (zowel Cody als Meg) gebeurt onderweg. Mede hierdoor sleept het verhaal in het begin soms een beetje, maar nooit zo erg dat het vervelend wordt. Op ongeveer een kwart van het boek heeft Forman de lezer echt te pakken en laat haar verhaal je niet meer los. Het boek leest lekker, ondanks dat zelfmoord zeker geen luchtig onderwerp is.

Het boek behandelt een echt probleem, heeft behapbare korte hoofdstukken en is zeer meeslepend geschreven. Meiden in de laatste fase van de middelbare school zullen van Hier was ik genieten, maar ook als oudere lezer krijg je zeker waar voor je geld. Hier was ik is een goed boek met een ontroerend verhaal. Gayle Forman is zeker een schrijfster die ik in de gaten blijf houden.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek