De wereld door de ogen van een kleuter

27-januari-2016 | Categorie: Voorleesboek

Guus groeit groter – Ron Jansen – Nieuwe Druk – 100 blz.

Guus groeit groterGuus is groter gegroeid, sinds zijn belevenissen in Gewoon Guus. Dat is natuurlijk ook niet raar, want als je schoenen te klein worden, worden je voeten groter. Aldus Guus z’n mama. Guus vindt dat maar raar. Schoenen krimpen toch niet? Guus denkt rechtlijnig, zoals elke kleuter dat zal doen. Waarom smaakt eendjesbrood net als gewoon brood? En een badmonstertje van de drogist in bad gooien? Geen sprake van! Veel te eng.

In Guus groeit groter lees je hoe een (bijna) vierjarige tegen de wereld aankijkt. Heel herkenbaar en heel goed omschreven door onderwijzer Ron Jansen. De illustraties, dit keer door Renske de Kinkelder, maken het verhaal nog leuker. Vooral de heel normale dingen, die je als volwassene als vanzelfsprekend beschouwt, worden grappig en beeldend omschreven.

Wat mij wel opviel in dit boek en waar ik als moeder zijnde mijn wenkbrauwen enkele keren voor optrok, was het feit dat Guus zijn papa en mama wel heel goed van vertrouwen zijn en het gevaar niet snel zien. Vierjarige jongetjes hebben over het algemeen geen zwemdiploma, maar Guus staat aan de rand van de vijver, terwijl mama op een bankje verderop zit met haar ogen dicht. Hij mag alleen in bad zitten, wanneer mama een handdoek ophaalt buiten de badkamer en hij mag, terwijl papa en mama zich vermaken op het strand met een boek of zonnend op hun buik alleen met z’n voetjes in de golven. In de winkel, waar mama even een leuk jurkje wil passen, gaat het dan ook mis: hij raakt de wandelwagen met zijn zusje kwijt en weet even later al helemaal niet meer waar mama is. Vierjarigen kunnen veel, maar soms mag Guus wel een beetje teveel, naar mijn smaak.

Maar dat mag de pret van dit boek zeker niet drukken. Ron Jansen heeft wederom een heel gezellig voorleesboek geschreven, dat door groot en klein met veel plezier ontvangen zal worden!

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk