De wonderlijke waterwereld van Kai

12-juli-2019 | Categorie: Kinderboeken

(W)onderwater – Nathalie Stroobant – Boekgoesting – 103 blz.

Nathalie Stroobant (1972) leerde al vroeg praten en was als klein meisje al continu in de bibliotheek te vinden. Ze vulde schriftjes met fantasietjes. Haar grootste wens op 10-jarige leeftijd: Schrijver worden. Na de studie psychologie en het behalen van een lerarendiploma, en na het trouwen en het krijgen van drie kinderen, pakte ze het schrijven weer op. (W)onderwater is Stroobants tweede kinderboek.

Wat zou jij doen als je midden in de nacht merkt dat je huis tot aan de eerste verdieping onder water staat? Wanneer Kai dit ontdekt, krijgt hij de schrik van zijn leven. Zijn ouders slapen op de benedenverdieping! Samen met zijn zusje Coralie, haar bed en een bende gulzige meeuwen gaan ze op zoek naar hulp. Ze moeten voorbij de stinkende Draaikolk en ontmoeten pinguïns te midden van ijsblauwe schotsen. Uiteindelijk meren ze aan bij de winnaars van de Grote-Talenten-Zee-Wedstrijd: de schuwe Zeemonsters. Maar hebben ze nog voldoende tijd om het ondergelopen dorp te redden? En haalt iedereen de eindstreep?

(W)onderwater is een wonderlijk boek. Kai komt in een wonderlijke wereld terecht, ontmoet pratende vogels en gaat op zoek naar gevaarlijke monsters. Lezers vanaf een jaar of acht zullen hun ogen uit kijken met al deze bijzondere dieren en gebeurtenissen. Het lijkt wel een droom….

Af en toe neigen de gebeurtenissen een beetje naar té ongeloofwaardig en te veel hak-op-tak. Ook ben ik persoonlijk geen fan van de bewerkte foto’s als illustraties. Ik denk dat een goede illustrator dit boek had kunnen helpen.

(W)onderwater heeft een goede moraal als basis. Het belangrijkste thema in dit boek is klimaatverandering. Het is een waarschuwing voor wat er gebeurt als de aarde verder opwarmt, wanneer de waterspiegel stijgt. Je kunt heus niet alles en iedereen redden. Maar als je samenwerkt met de natuur en je inzet tegen het water en de plastic soep, kom je een heel eind.

Je kunt over dit boek zeggen wat je wil, maar de titel (W)onderwater is goed gevonden!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek