Degraderen en/of doodgaan?

4-september-2012 | Categorie: Literatuur

Extra tijd – Anton Dautzenberg – Atlas Contact – 224 blz.

Extra Tijd lijkt een voetbalroman maar is het toch ook weer niet. Natuurlijk de achtergrond is het dramatische seizoen van Roda JC in 2008-2009, in de allerlaatste seconde stelde de ploeg handhaving in de eredivisie veilig.

Het boek is echter veel meer: het is het verhaal van een moeizame vader-zoon relatie. Zoon Marcel heeft nooit liefde van zijn vader gehad en op zijn sterfbed overdenkt hij het leven thuis en de relatie met zijn vader, Gustaaf. De afstandelijkheid blijft ook met het einde in zicht. Gustaaf noemt zijn zoon nooit bij naam maar noemt het steeds weer ‘zoon’.

Waar komt deze slechte relatie vandaan? Dat is moeilijk te zeggen maar de zus van zijn vader(Marcels tante) onthult een groot familiegeheim en dat houdt Marcel dan ook bezig. Extra tijd is een mooi geschreven roman over de allerlaatste levensfase die af en toe rauw is en zeker naar het einde toe je bezighoudt met allerlei vragen. Het verhaal kent nog zoveel kanten die nauwelijks belicht worden dat er zeker nog een boek in kan zitten!

Een voetbalroman? Ook een beetje. De hoofdstukken hebben de titel van misschien wel de zes belangrijkste wedstrijden uit het bestaan van Roda JC, maar ook belangrijke momenten en zinnen uit het leven van de familie. Voor diegenen die Roda JC een warm hart toedragen zijn de radiostukjes van Langs de Lijn mooi verweven in het verhaal en het is net of je de radio weer hoort met het commentaar, maar gelukkig is dat verleden tijd!

Wim Krings

Pin It

1 Reactie

  • Heb het boek zaterdag bij u in boekhandel gekocht nav de goede recensies.Ga het lezen dus ben heel benieuwd !

Boek van de Week

De snelkookpannen van vooruitgang en beschaving

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie

Metropolis – Ben Wilson – vertaling: George Pape – Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum – 544 blz. Iedere dag neemt de stadsbevolking in de wereld met 200.000 personen toe. In 2050 zal twee derde van…

Boek van de week archief

11-april-2021 | Lees verder | Reageer!