Doen + Durven = Waarheid

7-april-2017 | Categorie: Thrillers & Spanning, Young Adult

Verwoest – Margje Woodrow – De Fontein – 252 blz.

“Nu staat het nog op een stickje. De keuze is aan jou. Doe wat ik wil, anders gaat het viral.”

Juul wordt gechanteerd door een gek die haar allerlei vreemde opdrachten geeft, zogenaamde dares. Hij of zij heeft haar bij de eerste opdracht beloofd de waarheid te vertellen over het auto-ongeluk van haar broer Milan. Iedere nieuwe opdracht is net een stapje erger dan de vorige. En ze krijgt er slechts rare codes voor terug. Hoe kan dit leiden tot de waarheid….?

Vanaf het begin spannend en het plot is zeer verrassend!
Een groeiend verdachtenlijstje hoort een beetje tot de vaste elementen van een thriller. Woodrow heeft hier volledig aan voldaan. Echt íedereen is op een gegeven ogenblik hoofdverdachte.
Het verhaal heeft twee perspectieven; dat van Juul en dat van de ‘spelleider’ van DOEN + DURVEN = WAARHEID. Juul heeft veel over om de waarheid over Milans dood te achterhalen. Samen met haar vriendin Fleur gaat ze de opdrachten allemaal aan. Alleen wordt alles van kwaad tot erger…
Vrienden komen in gevaar, haar moeder draait weer door en ze komt geen steek verder met de vreemde codes die ze na iedere opdracht krijgt. En als ze het eenmaal ontcijferd heeft, lijkt het allemaal net te laat én weet ze nog steeds helemaal niks!

Spannend is het, maar de schrijfstijl past niet helemaal bij de doelgroep. Voor een YA-thriller vind ik de zinnen kort en simpel. Een elf- of twaalfjarige zou het prima kunnen lezen, als het inhoudelijk ook geschikt zou zijn. Een beetje meer uitdaging had de schrijfstijl van mij wel mogen bevatten.

Margje Woodrow is een prima tip voor liefhebbers van Mel Wallis de Vries en Mirjam Mous.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!