Door de ogen van de tijger

28-april-2018 | Categorie: Kinderboeken

Missie red de tijger: Bender – Lian Kandelaar – Illustraties Kirsten Krijthe – KNNV uitgeverij – 128 blz.

Lian Kandelaar schreef al eerder twee boeken Missie red de dieren en Azul, missie red de haai en nu zijn de tijgers aan de beurt. Met de opbrengst van haar boeken steunt ze de acties van het Wereld Natuur Fonds.

Bender is een jonge tijger die de wereld nog moet gaan ontdekken. Hij leeft in Sumatra met zijn broertje Xan, grote zus Joy en zijn moeder. In het begin laat zijn moeder hem nog spelen en op zijn kleine broertje passen als ze op jacht gaat, maar later moet Bender ook mee op jacht. Hij vindt het heel spannend zeker de eerste keer. Zijn moeder weet ook heel spannende verhalen te vertellen over wezens die op twee poten staan en alleen haar op hun hoofd hebben en een knalstok. Op een bepaald moment gaat het mis en wordt Bender gevangen genomen.

Saya is een meisje dat bij een dierenopvangcentrum woont. Als ze meegaat naar de stad om inkopen te doen ziet ze een tijger. Hij wordt door mensen vastgehouden die geld aan hem willen verdienen door toeristen foto’s te laten maken bij de tijger. Saya wil de tijger redden en probeert met haar nieuwe vriend Kamir een plan te bedenken.

Bender is een spannend verhaal voor kinderen vanaf zeven jaar. Het eerste deel van het boek is geschreven vanuit het perspectief van deze jonge tijger. Het is leuk om met hem de jungle te onderzoeken en door de ogen van een dier naar dingen te kijken en naar mensen.
In het tweede deel zien we het verhaal vanuit Saya, een jong meisje dat woont bij het dierenopvangcentrum waar de meest uiteenlopende dieren zitten. Door het verhaal heen wordt er ook over deze dieren verteld dus naast een spannend avontuur ook leerzame momenten. Waarbij de belangrijkste les uiteraard is dat je dieren met rust moet laten en niet moet vangen om er geld aan te verdienen. Persoonlijk vond ik het stuk vanuit Bender leuker om te lezen, maar het is wel een goede keuze geweest om het onderwerp van twee kanten te belichten.

Ik wil ook nog even de mooie illustraties van Kirsten Krijthe benoemen. Door het boek heen vind je heel mooie zwart/wit illustraties van haar hand. Het zwart/wit geeft meer diepte in de tekeningen en hierdoor komen ze bijna tot leven. Met name de tijgerprinten zijn zo levensecht dat je zowat denkt dat de tijger elk moment op kan springen. Hierdoor krijgt het verhaal net even dat beetje meer waardoor je je helemaal in kunt leven en mee kunt leven met de tijgers.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk