Draken bestaan!

10-mei-2016 | Categorie: Non-fictie

Draken, beesten van verbeelding – Peter Nissen & Sanne Verdonck – Vantilt – 175 blz.

DrakenOnder redactie van Peter Nissen & Sanne Verdonck is dit mooie naslagwerk over draken verschenen. Vijftien auteurs vertellen in een zeventiental hoofdstukken over draken op hun vak en/of interesse gebied. Draken zijn namelijk overal, bij de Grieken, de Romeinen, de Etrusken, in films en games, in modes en juwelen, in fabels en legenden, in het geloof of als tatoeage. Dit boek probeert een totaalbeeld te geven over wat een draak nu is en waar de fascinatie voor draken vandaan komt.

In het voorwoord wordt verteld over het Draaksteken in Beesel, een folkloristisch spel wat éénmaal in de zeven jaar wordt opgevoerd. Daar het in de zomer van 2016 weer op het programma staat was het voor het Limburgs Museum in Venlo en het STAM- Stadsmuseum in drakenstad Gent de reden om een tentoonstelling in te richten over draken. Tegelijk ontstond het idee van dit boek. Er werd niet gekozen voor een catalogus bij de tentoonstelling maar voor dit boek wat tijdloos is en de lezer ten alle tijden kan boeien, los van de tentoonstelling. En dat is zeker gelukt.

Het is leuk dat in dit boek zoveel verschillende zienswijze worden belicht. Naast de verschillende omschrijvingen over wat een draak is, lees je ook hoe er door verschillende volkeren door de eeuwen heen naar een draak gekeken werd. Bij de ene cultuur zien ze hem als wijs en goed en bij de ander als kwaad en bron van vernieling. Verder lees je de vergelijking van de eigenschappen van de draak en bestaande dieren en hoe de draak een onderdeel van de cultuur en de geschiedenis is geworden.

De teksten worden in veelvoud aangevuld met mooie foto’s van de kunstwerken die je op de tentoonstelling kunt zien. Het geheel is heel kleurrijk en een genot om door te bladeren.
Doordat de hoofdstukken op zichzelf staan kan je deze apart lezen en inspringen in het boek waar jou interesse liggen al is het gehele boek zeker de moeite waard. Een kleine kanttekening is wel dat juist doordat de hoofdstukken op zichzelf staan je soms wat dubbele informatie krijgt. Dit valt wel op als je het boek achter elkaar leest, maar het is niet hinderlijk.
Ik heb het boek met plezier gelezen en ben nu extra benieuwd naar de tentoonstelling.

De familietentoonstelling over draken is van 23 april tot en met 20 oktober 2016 te zien in het Limburgs Museum

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk