Drama in de hogere kringen

14-april-2016 | Categorie: Thrillers & Spanning

De violiste – Patricia Snel – The House of Books – 350 blz.

De violistePatricia Snel (1967) groeide op in Gouda en studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis in Leiden. Ze brak in Nederland definitief door in met de succesvolle thriller De expat, en mag zichzelf tegenwoordig een bestsellerauteur noemen. In 2013 heeft de AVROTROS zelfs een aflevering van Het mooiste meisje van de klas rondom deze schrijfster gemaakt. De violiste is Snels vijfde boek.

Het leven van Amber Kaufmann wordt wreed verstoord door de vondst van het lichaam van Lena Miller. Het heeft er alle schijn van dat Kurt, Ambers man en manager, meer weet van het lot van Lena, de op 17-jarige leeftijd verdwenen dochter van een bekende Britse politicus. De golf van negatieve publiciteit die volgt heeft desastreuze gevolgen voor Ambers carrière en relatie: om het tij te keren, moet ze de waarheid achter Lena’s verdwijning achterhalen. Een waarheid met verstrekkende gevolgen…

Het is drie jaar later wanneer Lena’s lichaam wordt gevonden. De hoofdstukken wisselen van Ambers beleving van het heden, naar rechercheur Luke O’Conners kijk op het onderzoek dat hij deed direct na Lena’s verdwijning. De twee komen samen en gaan op onderzoek uit: Wat is de link tussen Kurt en Lena? Heeft hij haar echt vermoord? Wat zit daar achter? En niet geheel onbelangrijk: welke kettingreactie heeft dit alles in gang gezet?

Hoewel ik al snel doorhad bij welke personages de ontknoping moest liggen, had ik tot het einde niet door hoe het allemaal in elkaar stak. Samen met Amber en O’Conner leer je stukje bij beetje steeds iets meer. Globaal is het plot snel ontrafeld, maar de details laten op zich wachten.

Schrijfster Snel heeft Amber heel goed neergezet als naïeve jonge vrouw die door haar omgeving op een voetstuk is geplaatst en alles doet om perfectie na te streven. De mensen willen haar tot grote hoogtes zien stijgen en sluiten haar af van de grote, boze buitenwereld. Ze is haar hele leven afhankelijk geweest van anderen, en wil niemand teleurstellen. De ontwikkeling die Amber doormaakt is zeer geloofwaardig. Wanneer Kurt gevangen wordt gezet, moet ze leren op eigen benen te gaan staan. Maar niet zonder eerst steun te hebben gevonden bij haar chauffeur Tommy en oud-politieman Luke. Het is niet mogelijk om zo’n grote stap in één keer, in je eentje, te zetten.

Snel heeft het hele boek mooi geschreven. Alles is overtuigend. Je leert Amber echt kennen, en loopt met haar mee alsof je haar schaduw bent: je ziet alles voor je neus gebeuren, je wilt af en toe ingrijpen, maar kan alleen maar toekijken. Hierdoor is het een boek dat je niet gemakkelijk weglegt, je moet doorlezen. Hoewel de ontknoping misschien een beetje tegenvalt, is De violiste toch zeker een boek om met veel plezier te lezen. De violiste heeft alles in zich om een mooie bestseller te worden. Ik ga deze schrijfster in de toekomst zeker in de gaten houden.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek