Drank maakt meer kapot dan je lief is!

1-maart-2015 | Categorie: Kinderboeken

Vlucht – Ineke Kraijo en Veerle Hildebrandt – De Vier Windstreken – 60 blz.

VluchtMidden in de nacht gaat de telefoon. Anna weet meteen dat ze op moet staan en moet vluchten. Want ze weet wat er gaat gebeuren. Een heftig begin van een kinderboek. Vooral als je als lezer vooraf geen idee hebt waar het boek over gaat, ga je gissen. Is het een oorlogsverhaal (toen of nu?) Is er een inbreker? Hoe oud is Anna eigenlijk? Maar het is een boek over een hedendaags probleem: drankgebruik. De vader van Anna drinkt. Veel te veel. En hij heeft een kwade dronk, waardoor vooral Anna’s moeder de dupe is.

Het verhaal grijpt je vanaf de eerste bladzijde bij de keel en sleurt je mee. De angst van Anna en haar moeder glijden mee over de bladzijdes. De vriendschap uit onverwachte hoek, die een uitkomst blijkt, is hartverwarmend. Maar ook de wanhoop van Anna om dat wat diep in haar hart nog aanwezig is – het ware liefhebben van haar vader als hij niet dronken is – komt hartverscheurend naar voren. Papa is de man die hij is als hij niet dronken is, vader is de man die boosaardig is door de drank.

Op een gegeven moment barst de bom en moet er iets gebeuren. Op dat moment slik je als lezer: gelukkig maar. Het komt hopelijk weer goed. Ineke Kraijo heeft een Avi E4* boek geschreven voor kinderen van 9 jaar en ouder. Heftig, een vrij aangrijpend verhaal dat achter elke voordeur kan plaatsvinden. Zo’n verhaal, waar je liever niet over nadenkt. Maar het moet wel verteld worden, want het gebeurt en als kind moet je dat ook weten. Voor Anna loopt het gelukkig redelijk goed af. Wat ze zelf niet over haar hart kan verkrijgen, gebeurt door toedoen van een nadenkende derde en dat is maar goed ook.

De reactie van vader is te verwachten, een nadenker voor volwassenen naar mijn mening. Een goed boekje, met een mooie tekst en eenvoudige illustraties van Veerle Hildebrandt. Een boekje, dat het waarschijnlijk goed zou doen in een groepsles over alcoholisme.

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ingenieus prentenboek

Categorie: Boek van de week, Prentenboek

Bijen blaten niet, dokter Brombeer – Wilma Geldof – Illustraties: Janneke Ipenburg – Luiting-Sijthoff – 28 blz. Het gaat niet goed met dokter Brombeer, de arts van het dierenziekenhuis. Hij bekijkt zichzelf in de spiegel…

Boek van de week archief

24-november-2022 | Lees verder | Reageer!