Dubbel dilemma

Het Darwin dilemma – Han Thomas – Conserve – 482 blz.

Het Darwin dilemma begint met een proloog waarin een onbekende door een eveneens onbekende wordt vermoord. Het slachtoffer had een cassette bij zich die de moordenaar wilde hebben. Die valt echter op de treden van de piramide van Chefren te pletter. De moordenaar ontdoet zich van het lijk door middel van een eeuwenoude Tibetaanse rite. Pas tegen het einde van het boek wordt duidelijk wat deze proloog te betekenen heeft. Thomas heeft de lezer echter in zijn greep. Dat is wel nodig, want de volgende hoofdstukken bevatten veel wetenschappelijke informatie. Als die ontbroken zou hebben, was de rest van het boek niet goed te volgen geweest. Thomas weet dit factiongedeelte echter zo te brengen dat het voor (bijna) iedereen begrijpelijk is.

Inmiddels hebben we kennisgemaakt met Nicolas Moreau, hoofd van een team van wetenschappers aan de Sorbonne. Het is hem gelukt een groot tijdsbestek van de evolutietheorie te overbruggen: hoe kon uit chemische elementen een levende eencellige bacterie ontstaan. Sterker nog: hij produceerde een levende cel in zijn laboratorium. Vóór zijn ontdekking gepubliceerd kon worden, verdwijnt hij op mysterieuze wijze. Journaliste Michelle Rousseau zou voor de televisiezender France 2, verslag doen van de openbaring door Moreau, maar dat kan dus niet doorgaan. Zij begint nu een zoektocht naar hem. Het blijkt dat vanuit religieuze hoek geen waardering voor de ontdekking van Moreau opgebracht kan worden. Met gevaar voor eigen leven zet zij toch door. Hiermee is de eerste verhaallijn van Het Darwin dilemma neergezet.

Er is ook een tweede verhaallijn. Vincent Allbright medewerker van het National Geographic Channel volgt antropoloog Mark Enquist. Ook die wetenschapper werkt aan een grote doorbraak. Hij doet onderzoek in de piramide van Cheops en probeert aan te tonen dat er al eerder dan werd aangenomen intelligent leven op aarde bestond. Ook hij stuit op ongehoorde tegenstand van een religieuze groepering. Geen middel gaat hen te ver om schade aan het geloof te voorkomen.

Vanzelfsprekend komen deze verhaallijnen tegen het einde van het boek bij elkaar. Er is dan al erg veel gebeurd om eens een understatement te gebruiken. We hebben gelezen over een oude kaart van een continent onder Antarctica; de oneindigheid van het heelal; de evolutietheorie; bespiegelingen over religie en het bestaan van God; consequenties van de opzienbaren ontdekkingen van de wetenschappers en in de epiloog de ontdekking van een geheime deur in de piramide van Cheops en het openen ervan voor tv-camera’s. U moet het zelf maar lezen.

Conclusie:

Voor mij heeft Han Thomas een ideale combinatie gevonden van fictie, hedendaagse en historische waarheid. Hij wordt o.a. daardoor elders nogal eens vergeleken met Dan Brown.
Een voorbeeld: “Er kan inderdaad een vorm van synthetisch leven gemaakt worden. Dit is Gibson en zijn collega’s in het onderzoeksinstituut van Craig Venter (het J. Craig Venter Instituut), in 2010, voor het eerst gelukt. De cel van Gibson en collega’s (2010) is een bestaande bacterie, waarin een synthetisch genoom geplaatst is. Dit door de onderzoekers gesynthetiseerde DNA was het enige in de cel aanwezige DNA en was volledig in staat de cel te controleren. Ook was er sprake van celdeling, wat een teken is dat de cel werkt zoals dat hoort.” (Inga Aarts – Blind 27). Ik kom op dit jaartal terug!
Ik heb het boek in 2 dagdelen en een nacht uitgelezen. Telkens wanneer ik het zou wegleggen, bleef ik zo geboeid dat het er niet van kwam. Dat zegt iets over de fascinerende manier waarop Thomas de spanning weet op te bouwen en behouden. Deze roman is niet alleen interessant voor thrillerlezers: je komt ook nog eens wat anders te weten. Een must!!!

Vraagtekens:

Wie is Han Thomas? Na enig speurwerk kom ik tot de conclusie dat Han Thomas het pseudoniem is van Hans van Driel. Conserve maakt in geen enkel geval duidelijk dat het om een pseudoniem gaat, maar bronnen als worldcat.org, Brabants Dagblad en neobooks.com vertellen het wel. Hans van Driel is/was manager Finance & Control bij Boek & Bedrijf, een organisatie die nauw samenwerkt met de Nederlandse Boekverkopersbond. Hij zou Het Darwin dilemma hebben geschreven toen hij in Istanbul woonde, terwijl tevens wordt vermeld dat hij in Boekel heeft gewoond. (BD). Na Istanbul zou hij met zijn gezin ook in Stockholm hebben gewoond. (neobooks.com) Op de achterzijde van het boek staat uitsluitend een foto van de auteur. Hier is dus nog wat op te helderen.
Ook met het boek zelf is iets vreemds aan de hand. In de flyer die met het recensie-exemplaar meegestuurd werd, staat: “Zelden krijgt een uitgever een manuscript in handen dat vergelijkbaar is met het werk van ’s werelds bekendste en bestverkochte schrijver, maar dit is zo’n moment…..” Dat suggereert dat Han Thomas met een onuitgegeven manuscript bij de uitgever kwam. Dat klopt niet! Het Darwin dilemma is al in 2011 uitgegeven bij HVD, Bilthoven (De Vrije Uitgevers). Misschien is de cel van Gibson (2010), hierboven genoemd, voor Han Thomas een inspiratiebron geweest.
In dezelfde flyer van de uitgever staat: “De eerste reacties over het boek liegen er niet om….”
Daarop volgen fragmenten van recensies uit 2011. Als Conserve die recensies kent, dan is ook bekend dat het boek al eerder is uitgegeven. Daarover staat noch in de flyer, noch in het boek iets vermeld. Had de eerste editie een te kleine oplage om die serieus te nemen? Het antwoord is aan Conserve!

Kees de Kievid

Andere recensies

Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!