Een beginnend advocaat in de problemen

15-oktober-2012 | Categorie: Literatuur

De zaak Collini – Ferdinand von Schirach – Arbeiderspers – 154 blz.

Ferdinand von Schirach(1964) is de zoon van de Münchener zakenman Robert von Schirach (1938-1980) en kleinzoon van de leider van de Hitlerjugend Baldur von Schirach(1907-1974). Hij groeide op in München en Trossingen en bezocht het Jezuïeten College St. Blaise. Hij schreef veelvuldig over de misbruikgevallen op dat College in Der Spiegel. Na zijn rechtenstudie in Bonn vestigde hij zich in 1994 in Berlijn als advocaat, gespecialiseerd in het strafrecht. Von Schirach wordt beschouwd als ‘celebrity advocaat’. Hij vertegenwoordigde onder andere BND spion Norbert Juretzko en ook Günter Schabowski in het ‘Politburo’ proces. Hij schreef al eerder de bundel Misdaden(2010) en de thriller Schuld(2011) die werd genomineerd voor de ‘beste thriller van het jaar’.

Von Schirach kent de advocatuur uit de praktijk en dat is ook onontbeerlijk bij het schrijven van een boek als De zaak Collini. De eindtwintiger Caspar Leinen is nog geen twee maanden advocaat en staat op de lijst van de nooddienst van de vereniging van advocaten. Als er iemand wordt gearresteerd en hij/zij een advocaat wil inschakelen dan wordt het nummer van de nooddienst gebeld. Zo komt Leinen aan zijn eerste klus en nog wel een moordzaak. Een buitenkansje, want voor veel advocaten zijn moordzaken de krenten in de pap. Hij moet Fabrizio Maria Collini verdedigen, een gepensioneerd gereedschapsmaker van Italiaanse afkomst, die tientallen jaren bij Daimler heeft gewerkt. Collini heeft even daarvoor een oude man om het leven gebracht – daar begint het boek mee – hij bekent, maar wil verder niets zeggen. Het lijkt van het begin af aan een verloren zaak voor Caspar Leinen.

De beginneling Leinen moet het opnemen tegen de gerenommeerde strafadvocaat dr.Richard Mattinger, die het slachtoffer, Hans Meyer van de ‘SMF Meyer Maschinen Fabriken’ vertegenwoordigt. Hier zet Von Schirach de tegenstellingen goed aan. Rijk tegen arm, ervaren tegen onervaren. De zaak lijkt voor Leinen nog hopelozer te worden als blijkt dat hij het slachtoffer heeft gekend. Het is de aardige grootvader van zijn overleden vriend Philipp en diens zuster Johanna, de enige erfgename van het Meyer concern. Leinen wil de verdediging uit handen geven, maar juist op aandringen van Mattinger blijft hij Collini bijstaan.

Collini wil niets zeggen over het motief dat eventueel verzachtende omstandigheden aan het licht zou kunnen brengen. Onderzoek naar zijn verleden levert geen opzienbarende feiten op. Collini heeft geen strafblad en heeft een onopvallend leven geleid. Hij staat op het punt voor de rest van zijn leven achter de tralies te verdwijnen als Leinen op een vaag spoor komt dat misschien een uitweg kan bieden.

Het boek loopt in een rechte lijn van de moord tot aan de veroordeling, met terugblikken van Leinen op zijn jeugdervaringen met het slachtoffer Meyer en zijn kleinkinderen. Von Schirachs stijl is helder, zonder krullen en versierend taalgebruik. Zwieriger dan dit wordt het nergens.
‘Toen bracht Johanna hem naar zijn auto. Voordat hij door de poort het park uit reed, draaide hij zich nog een keer om: Johanna vervloeide in de condens op de achterruit, ze leunde tegen een van de witte zuilen bij de ingang en keek omhoog naar de helder oplichtende winterlucht.’

Von Schirach heeft een juweeltje van een boek geschreven. Als hij dit niveau kan vasthouden is hij een aanwinst voor de Duitse literatuur. De zaak Collini werd in september 2012 in DWDD verkozen tot Boek van de maand.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek