Een boek van formaat

7-oktober-2017 | Categorie: Kinderboeken

Fabeldieren – Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda – Lannoo – 96 blz.

Een reusachtige drakenkop kijkt je vanaf de cover dreigend aan. Niet alleen die kop is reusachtig, ook het boek zelf. Met afmetingen van 28 bij 38 centimeter mag je dit letterlijk een boek van formaat noemen. Maar ook inhoudelijk is het van formaat, zowel qua tekst als illustraties en vormgeving.

Schrijver Floortje Zwigtman en illustrator Ludwig Volbeda doken in de wereld van de fabeldieren en brengen ons daar via dit boek op prikkelende wijze verslag van uit. Het begint al bij de inhoudsopgave, waarin de hoofdstukken niet onder elkaar in een rijtje staan, maar via een landkaart staan weergegeven. Pijlen naar de werelddelen geven aan waar de diverse fabeldieren hun oorsprong vinden, met hoofdstuktitels als ‘Een parade van honderd vreemde snuiters, ‘Vurige driftkoppen’, ‘Monsters en schoonheden uit de diepte’ en Hellehonden, harpijen en ander ongedierte’.

In het voorwoord schrijft Zwigtman dat in elk schrijvershuis een dier woont. Een dier dat weet hoe je boeken schrijft. Haar schrijfdier is een aap. ‘Of misschien een kat’, schrijft ze. ‘In elk geval heeft het lange poten, waarop het ronddanst als het schrijven goed gaat.’
De auteur is blij dat er naast haar eigen schrijfdier heel veel dieren zijn die ooit zijn ontsnapt uit de hoofden van andere mensen. Fabeldieren die nu door de wijde wereld trekken. Zwigtman eindigt haar voorwoord met:

‘Maar wees voorzichtig in die wereld vol verhalen: Sommige fabeldieren zijn zo gevaarlijk dat je ze het best van veilige afstand kunt bekijken. Of vanuit je ooghoeken. En misschien nog beter vanuit je luie stoel… met dit boek op schoot.’

Je kunt er gif op innemen dat als een kind dit voorwoord leest (of voorgelezen krijgt) het dit imposante boek meteen langs de kassa wil nemen, of langs de scanner van de bibliotheek. En terecht. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar het staat ook boordevol informatie, in een bijzonder fijne toon geschreven, gelardeerd met geweldige, fantasievolle tekeningen, en met prikkelende intro’s als: ‘Denk aan dat waar je het allerbangst voor bent. Maak het vervolgens zeker tien keer zo groot en gevaarlijk. Dan heb je een idee hoe angstaanjagend draken zijn.’ Dan wil je dus meteen verder lezen, zeker als je er ook nog een uitgebreide EHBD (Eerste Hulp bij Draken) bij cadeau krijgt.

Er verschijnen steeds meer goed geschreven, geweldig geïllustreerde en mooi vormgegeven fictie en non-fictieboeken voor kinderen die ook voor volwassenen heel aantrekkelijk zijn. Dit is er zeker een van.

Tiny Fisscher

(NB: wel de bijgevoegde poster heel voorzichtig van het schutblad losmaken, zodat het schutblad heel blijft)

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk