Een “gewoon” leven erg mooi opgeschreven

29-maart-2013 | Categorie: Biografie & Autobiografie

Zoon – Karl Ove Knausgard – Vertaling: Paula Stevens – De Geus – 396 blz.

Zoon Zoon is het derde deel in de reeks Mijn Strijd van Karl Ove Knausgard. Zoon vertelt het verhaal van zijn jeugdjaren tussen zijn zesde en twaalfde jaar. Qua chronologie dus eerder dan deel een en twee Vader en Liefde.
Knausgard heeft een aanstekelijke vertelwijze. Het verhaal wordt vrij uitgebreid verteld, maar blijft wel altijd boeien. Het boek wordt gelukkig nergens langdradig en dat zorgt er ook voor dat je niet wilt stoppen. De schrijfwijze is meeslepend en trekt je in het verhaal.

Karl Ove’s jeugd is aan de ene kant heel doorsnee, maar aan de andere kant ook heel bijzonder en heftig. De relatie met zijn vader is vrij gespannen. Vader is onberekenbaar en Karl Ove leeft in constante angst voor zijn uitbarstingen. Zijn vader is het ene moment heel aardig, maar dat kan zomaar veranderen en dat maakt de zoon erg onzeker. Zijn moeder is juist het tegenovergestelde, maar kan niet tegen haar man op! Het jaar dat zijn moeder doordeweeks niet thuis is vanwege studie voor hem dan ook een hel!

Toch blijft hij er relatief rustig onder en op school is hij gewoon een meeloper en kan hij het redelijk goed met iedereen vinden. Hij heeft wel een paar vrienden, maar een echte boezemvriend heeft hij niet. Populair is hij ook bij de meisjes, maar daar weet hij niet zo goed raad mee! Al met al een jeugd als zovelen die hebben(behalve de relatie met zijn vader die soms bizarre vormen aanneemt).

Meeslepend, en zoals Ronnie Terpstra al aanduidde bij DWDD: verslavend! Zoon is gekozen tot boek van de maand april bij DWDD!

Wim Krings

Pin It

2 Reacties

  • […] Boekenbijlage; […]

  • boek van de maand en media-aandacht negerend, dit is een, in twee jaar geschreven, zesdelige cyclus die een stempel op dit decennium gaat drukken. Eerste 2 delen zijn vertaald door Marianne Molenaar, dit deel door Paula Stevens terwijl dit duo nog steeds met vertalen bezig is.

    Met een ruwe, aromantische schrijfstijl leidt Knausgard de lezer door zijn leven van frustraties, zingeving en esthetica. Langzamerhand maakt men kennis met de drijfveren en idealen van Knausgard als een levenslange aflevering van Zomergasten.

Boek van de Week

De tragiek van de macht

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Keizerlijk geel – Lucas Zandberg – De Arbeiderspers – 335 blz. Op 4 november 2008 kopte CNN: “Arsenicum doodde Chinese keizer, zeggen rapporten”. Uit forensisch onderzoek van het haar, de kleding en de maaginhoud bleek…

Boek van de week archief

8-december-2019 | Lees verder | Reageer!