Een indrukwekkend verhaal over een ‘foute’ vader

15-mei-2013 | Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie

Zo vader- Marcel Rözer – Nijgh & Van Ditmar – 224 blz.

Zo vader‘Toch niet alweer een boek over de oorlog?’ Dat kreeg Marcel Rözer te horen toen hij in eigen kring vertelde over het project waarin hij de gangen van zijn vader in de Tweede Wereldoorlog nagaat en beter hoopt te begrijpen.
Het is eigenlijk niet goed te bevatten hoe het verleden onze persoonlijke geschiedenissen blijft beïnvloeden. Dat blijft me intrigeren aan dit onderwerp. Boeken met veelzeggende titels als Schuldig geboren van Peter Sichrovsky, Want jij draagt mijn naam van Norbert Lebert of Het valse leven van Ute Scheub gaan allemaal over kinderen van foute vaders.

In Zo vader duikt journalist Marcel Rözer in het leven van zijn ouders en de rest van de familie. In het decor van De Achterhoek beschrijft Rözer de geschiedenis van zijn `foute’ familie. Laag voor laag komt hij dichter bij de waarheid, bij de feiten die angstvallig voor hem verborgen werden gehouden en die hij onbewust ook liever niet wist. Daarnaast probeert hij zich te ontdoen van het masker van schuld en schaamte dat doorgegeven werd van vader op zoon.

Zo vader gaat over persoonlijke bevrijding, over kijken zonder oordeel, maar ook over de lichtzinnigheid van de hedendaagse mens als het gaat over oorlog en vrede. Of, zoals Primo Levi het stelde, ‘het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren’.
Ik ben onder de indruk van Zo vader. Marcel Rözer mengt heel gedoseerd, fragmentarisch bijna, zijn zoektocht naar feiten met persoonlijke ervaringen. Hij vraagt zich af wat te doen met die ongevraagde ballast. Waar parkeer je dat? Kan het niet gewoon weg? Een mooi boek.

Gerda Aukes

Wil je dit boek meteen bestellen? Klik hier.

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk