Een indrukwekkend verhaal

17-maart-2015 | Categorie: Lichte literatuur, Oorlogsboeken

De Nachtegaal – Kristin Hannah – Vertaling: Corrie van den Berg en Daniëlle Stensen – De Boekerij – 528 blz.

De nachtegaalDe Nachtegaal is een indrukwekkend boek dat speelt in Frankrijk gedurende de tweede wereldoorlog. Het beschrijft de verschrikkingen die een oorlog met zich meebrengt en hoe mensen daarmee omgaan. In de hoofdstukken wisselen het verleden af met het heden (1995). In het heden is een oude vrouw aan het woord die terugkijkt op haar leven, pas aan het einde wordt onthuld wie deze vrouw is. Hoofdpersonen zijn twee zussen, Vienne en Isabelle. Ze zijn heel verschillend van karakter. Vienne is heel bedachtzaam en Isabelle is impulsief en rebels. Op jonge leeftijd overlijdt hun moeder en blijven ze alleen met hun vader achter. Die kan en wil niet voor ze zorgen, door zijn ervaringen als soldaat in de eerste wereldoorlog en het verlies van zijn vrouw grijpt hij naar de fles en wordt een alcoholist.

De zusjes zijn op elkaar aangewezen. Vienne trouwt op heel jonge leeftijd met Antoine en in eerste instantie komt Isabelle bij ze inwonen. Door hun verschillende karakters loopt dit spaak en Vienne stuurt Isabelle naar een kostschool. Deze gebeurtenis zorgt voor onbegrip en verwijdering tussen de zusjes.

Door het rebelse karakter van Isabelle wordt ze ook van de kostschool weggestuurd en ook bij de volgende scholen gaat het mis. Als ze van de laatste school wordt weggestuurd, is inmiddels de tweede wereldoorlog uitgebroken en reist Isabelle naar haar vader in Parijs. Die wil haar niet bij zich hebben en stuurt haar naar Vienne die op het platteland woont. Zij woont nu alleen met haar dochter Sophie, Antoine is opgeroepen om te vechten.
Isabelle vindt het maar niks op het platteland en wil niets liever dan bij het verzet te gaan. Als er dan ook nog een Duitse soldaat wordt ingekwartierd is voor haar de maat vol en vertrekt ze weer naar Parijs.

Deze keer laat ze zich niet wegsturen door haar vader en sluit ze zich aan bij een verzetsgroep. Ze speelt daar een belangrijke en gevaarlijke rol door Britse piloten via een zware route door de Pyreneeën naar Spanje te brengen. Dat gaat lang goed maar dan wordt ze toch opgepakt en na zware martelingen beland ze uiteindelijk in het vrouwenkamp Ravensbrück. Ook Vienne heeft het zwaar op het platteland, ze komt voor een aantal moeilijke beslissingen te staan die haar familie in gevaar kan brengen. De band tussen de zussen en hun vader staat centraal in dit boek, ze leren kanten van elkaar kennen die hen verbazen.

De Nachtegaal is een prachtig boek, zeer geloofwaardig en goed uitgewerkte personages. Alles zit erin: spanning, ontroering, verdriet. Het heeft een hele vlotte schrijfstijl. Het pakt je beet en laat je niet meer los, zodat je het maar moeilijk kunt wegleggen.

Nelleke Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk