Een klap in je gezicht

18-januari-2018 | Categorie: Young Adult

Winger – Andrew Smith – Vertaling Sandra van de Ven – De Fontein – 446 blz.

Toen Andrew Smith redacteur werd van de middelbare schoolkrant, wist hij zeker dat hij later schrijver wilde worden. Na zijn studies heeft hij over de hele wereld gereisd en veel verschillende baantjes gehad. Inmiddels is hij een gevierd en bekroond auteur van onder meer Grashopper Jungle en 100 Sideways Miles. Het boek Winger was zijn doorbraak in Amerika. Andrew Smith woont in Zuid-Californië met zijn vrouw en twee kinderen.

Ryan Dean West, beter bekend als Winger, is veertien, vijfdeklasser, en net verhuisd naar de heibelafdeling van zijn internaat. (Hij werd betrapt toen hij een telefoon aan het hacken was. Oeps.) Nu is hij kamergenoot van de grootste eikel van het internaat in plaats van met zijn beste vrienden. En dan is er nog school, rugby en zijn vriendin Annie, die hij ervan moet overtuigen dat hij meer is dan een aaibaar ondermaats hardloopmaatje. Maar daarmee zijn de problemen nog lang niet voorbij…

Laat ik eerst eens iets zeggen over de cover. Op de voorkant van Winger zie je een jonge jongen met flinke verwondingen in zijn gezicht. Dus je weet dat dit geen boek voor watjes is. De doelgroep is dan ook jongens vanaf een jaar of 12, en voor hen is een plaatje als dit natuurlijk erg aansprekend. Je wordt nieuwsgierig.

In Winger leer je Ryan Dean in eerste instantie kennen als een irritant, egoïstisch, geil rotjoch, die ook nog eens erg homofoob overkomt op de lezer. Maar hoe verder je leest, hoe meer hij begint te lijken op een vriendelijke jongen, die met zijn eigen problemen worstelt en er het beste van probeert te maken. Het boek Winger maakt samen met de jongen Winger een grote ontwikkeling door, en is een echte coming-of-age-roman. Door wie hij is, zijn vrienden en zijn vijanden wordt hij langzaam volwassener. Daarbij is Winger stiekem gewoon heel erg grappig. Zoals Ma Dok het uiteindelijk zegt: ‘Iedereen die jou zijn vriend mag noemen, boft ontzettend’.

Maar net als je denkt dat alles goed en je het boek met een gerust hart en een glimlach kunt afsluiten, geeft auteur Andrew Smith de lezer nog even heel hard een klap in het gezicht. Bam! Een klap waardoor je van binnen zelf ook een beetje gewond raakt, zoals de jongen op de cover van het boek.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk