Een klassiek thema

7-augustus-2017 | Categorie: Prentenboek

Eigenwijze Tobias – Ruud Bruijn – De Vier Windstreken – 24 blz.

Het is een klassiek verhaal dat Ruud Bruijn hier vertelt, want bijna elk kind heeft wel een keer genoeg van thuis, van zijn moeder en zijn vader en gaat er vandoor. Meestal niet veel verder dan het eind van de straat. Het varkentje Tobias denkt ook dat hij elders een betere of lievere moeder kan vinden.
Op een dag laat zijn moeder hem lekker zijn gang gaan als hij het zand uit zijn zandbak gooit. Ze vraagt hem wel of hij dat straks weer wil opruimen. Daar heeft Tobias helemaal geen zin in. Morgen doet hij dat wel. Hij krijgt ruzie met zijn moeder als hij ook al niet in bad wil.

“’Lui, stout, vies en ook nog eigenwijs,’ zegt zijn moeder zuchtend. ‘Wat moet ik met zo’n kind?’
‘Jij klaagt, moppert, zeurt en bemoeit!’ roept Tobias. ‘Wat moet ik met zo’n moeder? Ik zoek wel een nieuwe.’”

Dus pakt Tobias zijn rugzakje en gaat er vandoor. Zijn moeder kijkt hem glimlachend na. Tobias trekt de wijde wereld in, althans zo lijkt het, maar op de illustraties zijn op de achtergrond nog steeds het huis en zijn moeder te zien. Helaas voor Tobias zit niemand te wachten op een eigenwijs vies varkentje. In de over twee pagina’s gespreide illustraties doet hij in allerlei situaties zijn best om een moeder te vinden, zonder het gewenste resultaat.

De Bruijn kiest voor een ouderwets, traditioneel gezin, met een moeder die huisvrouw is en een vader die werkt. Het boek laat zien dat een kind niet alleen maar mag spelen, maar ook moet opruimen, iets waar veel kinderen een hekel aan hebben. Hoewel het verhaal van Eigenwijze Tobias dus niet heel origineel is, maken de prachtige grote illustraties van Ruud Bruijn alles goed. De meekijkende peuter of kleuter heeft heel veel te zien en zal zeker genieten van de gedetailleerde tekeningen met tientallen varkens in een Engels aandoend landschap.

Pieter Feller

Lees hier het interview met Ruud Bruijn

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek