Een kuuroord vol geheimen

6-juli-2016 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Zeven soorten honger – Renate Dorrestein – Podium – 272 blz.

Zeven soorten hongerNadine en Derek Ravendorp, een kinderloos echtpaar, runnen een exclusief kuuroord, het Willem Bantinginstituut, aan de Noord Hollandse kust. Al vijfentwintig jaar hebben ze veel succes met deze formule en is hun instituut goed bezet. Onder begeleiding van personal trainers en diëtisten proberen maatschappelijk geslaagde mannen hun vele overtollige kilo’s kwijt te raken. Om hun streefgewicht te halen moeten ze een borg ter grootte van hun netto jaarinkomen storten. Die borg raken ze kwijt als ze bij vertrek hun streefgewicht niet hebben gehaald. Dat is in al die jaren nog nooit gebeurd.

Zeven soorten honger beschrijft een week in het kuuroord, een week waarin meer gebeurt dan waarschijnlijk in al die voorgaande vijfentwintig jaar tezamen. Geheimen die Derek en Nadine voor elkaar hebben, komen boven tafel; waarom vertrekt Derek naar een congres in IJsland en lijkt hij van de aardbodem verdwenen? Waarom haalt Nadine een zwerver binnen en ligt er een dagvaarding voor haar op de mat? En waarom loopt er tussen al die zwaarlijvige mannen ineens een meisje met ernstige anorexia rond?

Aan Dorrestein kun je het wel overlaten om met deze gegevens een smakelijk, komisch en cynisch boek te schrijven. Het tempo is vlot, en knap worden de diverse thema’s, kinderloosheid, vooroordelen, hebzucht, door het verhaal heen geweven. De schrijfstijl is af en toe een beetje overdreven: “Ouderwetse nouveaux riches, afkomstig uit een lange lijn van plaggenhuttenbewoners die zich tegen de keer in noest hebben opgewerkt tot breugeliaans geschrans”.

Daartegenover ook mooie zinnen die je raken, in dit geval over de relatie tussen Derek en Nadine die in een crisis is beland : “Het samen kilometers maken, daar gaat het om. Dat je uiteindelijk als twee oude paarden hals aan hals naar de stal mag klossen, een beetje tegen elkaar aanleunend, allebei opgelucht dat je geheimen en leugens er allang niet meer toe doen”.

Met Zeven soorten honger heeft Renate Dorrestein een mooie roman geschreven, een boek dat deze zomer in elke koffer zou moeten zitten.

Nelleke Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek