Een lekker gek boek

2-maart-2020 | Categorie: Kinderboeken

De problemen van Boris en Berber – Aby Hartog – illustraties: Herma Starreveld – Uitgeverij Menuet – 125 blz. 

De titel zegt natuurlijk al genoeg, deze twee kinderen komen de hele tijd in de problemen. Het maakt niet uit wat ze doen, het loopt vrijwel nooit goed af. Ondanks dat blijven ze even vrolijk en optimistisch en vooral: avontuurlijk. Boris en Berber zijn twee kinderen die vooral doén, en niet echt gaan nadenken. Zo doen ze een mevrouw na met grote borsten, die dat niet echt grappig vindt, helpen ze een meneer in een rolstoel een heuvel op, maar verpest een blaffende hond de hele boel, bouwen ze een heus spinnenweb, waar ze helaas ook in gaan klimmen en repareren hun eigen fiets door onderdelen van andere fietsen te halen. Ze halen aan de lopende band kattenkwaad uit. Wanneer ze op een dag écht ontvoerd worden door een ufo, wil niemand ze geloven.

De verhaaltjes zijn kort en beginnen vaak met korte zinnen. Ze zijn geschreven met veel vaart en humor, waardoor lezers zich niet snel zullen vervelen. De verhalen zijn zo hilarisch dat ik denk dat zelfs het kind dat helemaal nooit een boek wil lezen en alles altijd saai vindt, dit boek wel leuk zal vinden. In die zin is het een uitkomst voor kinderen die normaal moeilijk aan het lezen zijn te krijgen. Nadeel is, dat de kinderen in het verhaal nooit nadenken over hun gedrag, waardoor je als lezer niet de kans krijgt je te realiseren dat de verhalen niet bedoeld zijn om na te doen. Vooral het verhaal waar de kinderen alcohol drinken en dronken worden, zou ik eruit hebben gelaten. In dat verhaal hadden de gevaren van alcohol drinken iets meer benadrukt mogen worden. Kortom, als ouders is het verstandig om het boek samen met het kind te lezen, zodat je hier en daar wat uitleg kunt geven. In die zin zijn de verhalen uitermate geschikt om een gesprek aan te gaan over bepaalde onderwerpen. Of het nu gaat om ongewenst gedrag, over fikkie stoken of over drank, de verhalen kunnen een gesprek hierover zeker makkelijk op gang brengen.

De doelgroep voor dit boek lijkt mij groep 7 of 8, gezien de dingen die worden uitgehaald. Dit boek zal zeker tot hilariteit leiden in een klas. Ik weet niet of je de kinderen daarna nog rustig krijgt, ik denk dat ze nog dagenlang zullen lachen om de gekke streken die Boris en Berber uithalen. Boris en Berber zijn twee vindingrijke kinderen, die overal een oplossing voor weten, wat op zich leerzaam is. Ze zitten niet bij de pakken neer en beginnen elke dag gewoon weer opnieuw. En ze zitten tenminste niet de hele dag te gamen op hun telefoons, maar spelen lekker buiten. Wat voor kinderen leuk is om te lezen, is dat ook de ouders in het boek niet al te verstandig zijn. Iets wat in het echte leven natuurlijk ook regelmatig voorkomt. Helaas krijgen de ouders bijna nooit straf. Behalve bij het verhaal in het zwembad, waar ook moeder aan het schoonmaken wordt gezet. Bij elk verhaaltje staat een passende, eenvoudige illustratie in de kleuren zwart, wit, blauw. De verhalen zijn zo beeldend geschreven dat je het verhaal eigenlijk al wel voor je ziet. Een lekker gek boek voor wie van een grapje houdt.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk