Een lekker leesboek met voldoende mysterie, spanning en humor

4-december-2018 | Categorie: Kinderboeken

Kringloopwinkel Hebbus – Het raadsel rond mevrouw Parel – tekst & illustraties Joke Eikenaar – Vier Windstreken – 122 blz.

Fay woont samen met haar ouders en broer in hun eigen kringloopwinkel. Dat moet allemaal in het geheim, want je mag natuurlijk niet zomaar in een winkel wonen. Waarom ze op dit moment geen huis hebben, komt later in het boek tussen neus en lippen aan de orde, maar die reden is voor het verloop van het verhaal eigenlijk niet eens zo belangrijk. Een familie die in hun eigen kringloopwinkel woont omdat ze geen geld hebben voor een huis, is een origineel gegeven waar heel veel uit te halen valt, ook al door de keur aan personages die de winkel bezoekt.
Zo komt er vaak een zekere mevrouw Parel over de drempel stappen. Dat is niet haar echte naam, maar Fay en haar beste vriend Joppe noemen haar stiekem zo omdat deze mevrouw altijd dezelfde pareloorbellen draagt.

Maar er is iets vreemds met haar aan de hand: op een dag zegt ze dat een tafeltje met poten in de vorm van olifanten háár tafeltje is. Bij Hebbus kunnen ze dat dat moeilijk geloven, want mevrouw Parel heeft het tafeltje niet zelf gebracht. Maar als er nóg een meubelstuk binnen wordt gebracht waarvan mevrouw Parel zegt dat het van haar is, gaan Fay en Joppe op onderzoek uit. Want wie is die haveloos geklede man die dat dure huisraad komt brengen, en wie is het baby’tje op de foto die mevrouw Parel uit een geheim laatje tovert, uit een kast die naar haar zeggen óók al uit haar huis komt?

Wat volgt is een rits van belevenissen die in mijn ogen niet allemaal even logisch waren, maar die het boek wel vaart geven. Het verhaal is dermate vlot door Eikenaar opgeschreven dat de ongerijmdheden voor mij geen obstakel waren om het boek niet in één ruk uit te lezen. Het is een lekker verhaal, met voldoende mysterie, spanning en humor.

De kleurrijke cover en de fraaie zwart-witillustraties in het binnenwerk zijn ook van de hand van de auteur, die al enkele zelfgeschreven prentenboeken op haar naam heeft staan, en die met Kringloopwinkel Hebbus haar debuut maakt met een leesboek. Hoewel een en ander door de uitgeverij strenger geredigeerd had mogen worden, ook qua stijl en taalgebruik, is Kringloopwinkel Hebbus een origineel gegeven voor vervolgdelen, waarvan ik hoop dat die er komen. De auteur heef zo te lezen voldoende fantasie om een sprankelende serie bij elkaar te schrijven waar ze een breed publiek vanaf een jaar of zeven à acht blij mee kan maken. Ook een lekker boek om voor te lezen!

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk