Een ode aan de natuur

21-december-2019 | Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie

Tijd voor de natuur – Sian Tucker – fotografie: Finn Beales – vertaling: Rien Meijer – Fontaine uitgevers – 192 blz.

In dit boek vertelt Sian Tucker over de boerderij Fforest, gelegen te midden van oude eikenbossen in Zuidwest-Wales. Het gezin met jonge kinderen verhuisde in de winter van 2005 vanuit hartje Londen naar deze boerderij, een enorme verandering. Ze vertellen zeer liefdevol over dit nieuwe gebied waar ze zijn gaan wonen, en wat dit met hun levens heeft gedaan. Het boek is bedoeld als een aanmoediging om eropuit te gaan. ‘Het is heel verrassend dat juist het buiten zijn je zoveel kan geven, dat er zoveel manieren zijn om er volop van te genieten. Bijvoorbeeld door in het donker met alleen het licht van de maan en de sterren te wandelen, door in open water te zwemmen of een vuur te maken.’

De afgelopen tijd verschijnen er steeds meer artikelen waarin wordt verteld dat naar buiten gaan goed voor je is. Zo was er afgelopen jaar zelfs een challenge om meer tijd in de natuur door te brengen. De natuur zou goed zijn voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Ook dit boek pleit ervoor dat we meer tijd gaan doorbrengen met en in de natuur. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in een land als Nederland, waar echte natuur soms zo ver weg lijkt? Niet iedereen woont tenslotte aan de kust of vlakbij een natuurgebied. Hoe kan ik als stadsmeisje dat voor elkaar krijgen? In mijn wijk is niet eens een park. Om ergens te kunnen wandelen, zonder dat ik pal naast een snelweg loop, zal ik toch eerst met de fiets of auto ergens heen moeten rijden. Het leek mij een haast onmogelijke opgave.

Bijna elke bladzijde in het boek begint met een mooie quote over de natuur. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving. De prachtige foto’s in dit boek van Finn Beales zullen je zeker inspireren en motiveren. Ze zijn aards en eenvoudig en de kleuren doen mij denken aan natuurboeken uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is de eenvoud in de foto’s waardoor je je realiseert dat de natuur inderdaad gewoon dichtbij je is, en het niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Dit boek geeft je naast tips motivatie om met andere ogen te kijken naar je omgeving. Want misschien is er meer natuur dichtbij dan je denkt, en je kan de natuur ook in huis halen. Dit boek staat dan ook boordevol tips om gewoonweg wat meer aandacht te krijgen voor die natuur om je heen. En ja, je kan ook besluiten om wel de auto te nemen en naar het strand te gaan, maar de natuur kan je ook dichter bij huis vinden. Door naar de bloemen te kijken die groeien in de berm langs de weg, bijvoorbeeld. Je kan ze plukken en een veldboeket in een vaas op je tafel zetten. Daarnaast vind je in het boek veel kennis over de natuur. Er staat een uitgebreide beschrijving van verschillende bomen. Maar ook vind je moestuintips in het boek, kan je samen een windgong maken van zeeschelpen en er staan meerdere recepten in het boek, met ingrediënten uit eigen tuin, of vers uit de zee. Nu weet ik niet of je aan de Nederlandse kust makkelijk garnaaltjes, krabben en vissen kunt vangen, maar ik weet wel dat je dat iets zuidelijker, in Normandië, prima kunt doen.

Het boek roept op om het plezier in eenvoudige dingen te hervinden. Om in te gaan zien dat we zelf ook natuur zijn, dat we er onderdeel van zijn, zelfs al wonen we in de stad en hebben we het druk met werken. Maak toch tijd voor de natuur om je heen. Laat je gedachten de vrije loop, maak ruimte voor intuïtie, maak tijd voor een wandeling of voor een boottocht. Neem die schelpen mee naar huis, pluk bloemen voor jezelf, geniet van de vogels in je tuin, kijk naar die ene boom in je straat en plant een tomatenplant in het voorjaar, en kijk hoe de tomaatjes groeien in de zomer. Leer om weer wat meer in harmonie te leven met de natuur om je heen, die dichtbij is. Ook in de stad.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek