Een ode aan groente!

14-november-2013 | Categorie: Kookboeken

I ♥ Groente – Janneke Vreugdenhil – Nieuw Amsterdam – 144 blz.

I love groenteEen kookboek vol groenterecepten? Ik hoor het jullie denken: ‘Saai’ en ‘Waar is het vlees / de vis gebleven?’ Mijn antwoord is: ‘Think again!’ Groenten zijn hip. En terecht, want groenten zijn veelzijdig en als je het goed aanpakt heb mis je het stukje vlees of vis helemaal niet. Zo moet Janneke Vreugdenhil ook hebben gedacht toen ze besloot een boek te schrijven om haar liefde voor groente met ons te delen. Met 66 verrukkelijke en zeer diverse soorten groenten zal ze je zonder twijfel er van overtuigen dat het helemaal niet nodig is om altijd maar vlees op je bord te leggen en dat groente veel meer kan zijn dan het zielige hoopje rode kool uit de pot dat je hopla op je bord kwakt.

Om het overzichtelijk te houden heeft Vreugdenhil haar liefde voor groente onderverdeeld in 11 hoofdstukken. Zo deelt ze bijvoorbeeld haar passie voor pompoenen met een mooi recept als: Pompoenrösti met mieriksroom & tuinkers en laat ze ons allemaal houden van aubergine met een makkelijk recept voor de klassieker Baba Ganoush. Ben je meer van de wat ‘makkelijkere’ groente als wortels en bonen? Geen probleem, ook deze soorten hebben een plekje gekregen in Vreugdenhils ode aan groente. Wat dacht je bijvoorbeeld van: Doordeweekse snijbonen met knoflook en tijm. Of van Soep van winterpeen met dilleyoghurt.

Naast de 66 recepten boordenvol groente leert Vreugdenhil je ook nog wat basisrecepten. Zo maak je in een handomdraai een lekkere groentebouillon, een vinaigrette of mayonaise.

Kortom een zeer compleet kookboek waarin groente de hoofdrol speelt en je vergeet dat het in principe allemaal volledig vegetarische recepten zijn. Mis je toch dat stukje vlees of vis? Helemaal niet erg, zoals Vreugdenhil ook zelf zegt: ‘Niets belet je om een lamskoteletje de grillen bij het stoofpotje van tuinbonen, kapucijners en artisjokken. Of om een stukje vis te bakken bij de gestoomde bimi met misoboter.’

But don’t forget: Groente rocks!

Nynke Tans

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Verstopt verleden

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Schemerleven – Jaap Robben – De Geus – 306 blz. Op een ijskoude dag in de winter van 1962-1963 ontmoeten de twee hoofdpersonages, Otto en Elfrieda, elkaar toevallig op het ijs van de bevroren Waal…

Boek van de week archief

22-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen