Een rouwende vader verliest zich in herinneringen

29-november-2013 | Categorie: Literatuur

Enon – Paul Harding – Vertaald door Lidwien Biekmann – Querido – 240 blz.

enonEnon is de tweede roman van Paul Harding. Het is niet een vervolg op Tinkers, maar vertelt over de kleinzoon van de hoofdpersoon in Tinkers. Beide romans vinden plaats in de fictieve stad in New England: Enon en Tinkers verkennen de relaties tussen generaties en hun banden met de schoonheid en de ernst van het landschap van New England .
In Enon kijken we naar de verwoestende verdriet van Charlie Crosby na de dood van zijn dertien jaar oude dochter Kate. Zij wordt op de weg naar huis aangereden door een auto. Zowel Charlie als zijn vrouw Susan hebben het erg moeilijk met de dood van hun enig kind, maar verschillen zo in het verwerken van de rouw, dat het huwelijk daardoor al snel ontbonden wordt.

Als Charlie uit woede en onmacht zijn hand door de muur slaat en deze breekt, gaat het van kwaad tot erger. Hij raakt steeds meer afhankelijk van pijnstillers en zwerft over het kerkhof van de stad en het omringende platteland. In een van zijn hallucinaties ziet hij drie Kates en lijkt het alsof hij drie keer afscheid moet nemen. Hij kan het leven van en met zijn dochter alleen maar als prachtige ervaring bekijken. Het leven na haar dood bestaat voornamelijk uit wanhoop.
“Met mijn Kate was mijn leven een feest. Mijn liefde voor haar was allesomvattend en zolang ik van haar hield, was de wereld liefde. Toen ze er niet meer was, was de wereld alleen nog maar een ruïne, de smeulende dromen van monsters.”
Na een halfslachtige zelfmoordpoging realiseert Charlie zich dat zijn gewelddadige gedrag tegen zichzelf, zijn omgeving en de herinnering aan Kate geen oplossing is.

Het begin van het boek lijkt vrij lieflijk, Harding schetst de natuur en zijn herinneringen eraan tot in kleine details. Aan de ene kant lijkt Charlie in zijn herinneringen ook zo te blijven, maar aan de andere kant voel je als lezer hoe hij door verdriet overmand wordt en is het duidelijk dat hij de dood van zijn dochter totaal niet kan vatten. Paul Harding omschrijft op een fenomenale wijze de bijna ondergang van Charlie, als lezer kun je haast niets anders dan met hem meevoelen, ondanks wat hij allemaal veroorzaakt.

Jeanine Notten

Pin It

1 Reactie

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen