Een spannend avontuur!

3-mei-2015 | Categorie: Kinderboeken

De bende van Adlan – Margaretha van Andel – Illustraties van Mark Janssen – Uitgeverij Kluitman in samenwerking met Oxfam Novib – 125 blz.

bende van adlanMargaretha van Andel (1959) schreef haar eerste korte verhalen in 2009. Na het winnen van enkele schrijfwedstrijden volgde haar eerste boek. De bende van Adlan moet een spannende serie worden voor jongens en meisjes vanaf acht jaar.
Inhoud: Emmet wil niets liever dan toegelaten worden tot de bende van Adlan. Hij wil bewijzen dat hij een echte jongen van de Himalaya is en geen stomme buitenlander zoals sommige kinderen uit het dorp hem noemen. Alleen door een aantal moeilijke proeven succesvol af te leggen kun je worden toegelaten tot de groep. Juist als Emmet zijn allerlaatste proef aflegt, een nacht doorbrengen in de Grot van de Geest, gebeurt er iets vreselijks. Hij kan niet anders dan vluchten en zijn proef mislukt. Adlan en zijn vrienden lachen hem uit en Emmets droom stort in. Hoe kan hij de bende waarschuwen voor het gevaar in de grot?

In twaalf hoofdstukken wordt het verhaal verteld van Emmet, over zijn leven in de Himalaya.
Zijn vader is Nederlander en getrouwd met een vrouw van de Himalaya. De kinderen in het dorpje zien hem als “buitenlander”en het kost hem moeite om geaccepteerd te worden. Het is wel eens prettig om het inburgeren en het niet geaccepteerd worden vanuit een andere hoek te bekijken. Nu is er een half Nederlands jongetje dat moeite moet doen om er bij te horen. Dat dit probleem dus van alle landen en alle tijden is bewijst dit verhaal dan ook.

De schrijfster heeft, mede doordat ze ook in de Himalaya gewoond heeft, de omgeving en de gewoonten goed weten over te brengen in het verhaal. Het woordgebruik is eenvoudig en past goed bij de doelgroep. Het boek wordt opgeluisterd met mooie illustraties van Mark Janssen die goed bij het verhaal passen.

Ook zit er een stukje magie in het verhaal. Emmet heeft een ervaring met iets magisch. Op zich vond ik dat wel heel mooi, maar ik weet niet of de kinderen dat uit het verhaal halen of snappen. De wat oudere kinderen waarschijnlijk wel, maar de doelgroep is 8+ en of het op die leeftijd begrepen kan worden weet ik niet. Niet dat dat heel erg is, want voor het verdere verhaal is dat niet echt nodig. Het verhaal is geschikt voor zowel jongens als meisjes en heeft een goede spanningsopbouw met een mooi einde.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek