Een spannend boek voor kinderen met leesproblemen

15-september-2014 | Categorie: Kinderboeken

Luna’s beestenboel – Monique Berndes – illustraties Melchior van Rijn – Uitgeverij De Vier Windstreken – 45 blz’s

beestenboelDit boekje is geschreven voor de serie “Hoera, ik kan lezen”. Het AVI-niveau is E4. Het is gedrukt in een lettertype dat geschikt is voor mensen die moeite hebben met lezen. Op elke bladzijde zijn gekleurde illustraties te vinden, wat het boek zeer geschikt maakt voor kinderen die lezen wat minder leuk vinden.
De illustraties zijn vrij eenvoudig, zodat ze niet teveel afleiden. Toch is er op elke tekening wel een klein en grappig detail te vinden. De emoties zijn goed herkenbaar in de gezichten. Er is één illustratie die er wat spanning en heksachtige sfeer betreft uitspringt, waar Luna op zolder in een boek leest. Wat mij betreft zouden er meer van zulke plaatjes in het boek mogen staan.

Dit is het tweede boekje dat ik lees over het heksenmeisje Luna. Het heeft AVI-niveau E4, dat kinderen aan het eind van groep 4 moeten kunnen lezen. Dit boek heeft duidelijk iets meer zinnen per bladzijde dan het vorige boekje dat ik las in deze serie: “Luna en de kikker”, dat AVI-niveau M4 had. Toch zijn het er nog steeds niet teveel.
Wederom komt Luna in de problemen wanneer ze aan het toveren slaat. Ze is uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje, maar is niet tevreden met het cadeautje dat haar moeder kocht voor de jarige. Ze besluit er zelf een mooier cadeau van te maken en gaat snel aan het toveren. Had ze maar wat beter nagedacht voor ze ging toveren, want het wordt van kwaad tot erger …

Het verhaal eindigt zodanig, dat ik al uitzie naar het volgende boek!
Alweer slaagt de schrijfster erin een spannend verhaal neer te zetten gericht op kinderen die moeite hebben met lezen of lezen niet zo leuk vinden. Het maakt het boek bij uitstek geschikt om te gebruiken voor extra leesonderwijs op scholen. Maar ook voor ouders die hun kind willen helpen met lezen is het boek zeer geschikt.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek