Een spannend debuut over pesten

20-december-2015 | Categorie: Jeugdboeken

Het geluid van de stilte – Filip Plompen – Beefcake Publishing – 165 blz.

cover Geluid van de StilteCovertekst:
Nick wordt gepest op school. Ze lijkt misschien een beetje op een jongen, maar verder is ze een doorsneemeisje van zeventien. Toch is zij ‘de gelukkige’. In een theatergezelschap vertolkt Nick het personage Alleentje: het verhaal van iemand die nergens bij hoort, in een rol waarin ze zichzelf herkent. Dan leert ze Simon kennen. Hij is bevriend met bully’s Jorg en Dave en het pesten lijkt te stoppen. Ze worden zelfs uitgenodigd op een fuif van Jorg. Nick twijfelt, maar Simon kan haar overhalen. Op de fuif ontstaat een woordenwisseling, waarna Simon gaat wandelen met Jorg en Dave. Wanneer de voormalige pesters een paar uur later weer binnenstrompelen, ontbreekt elk spoor van Simon.

Over de auteur:
Filip Plompen is wijnadviseur bij Colruyt en volgt een opleiding Toegepaste Psychologie via afstandsonderwijs. Naast fietsen en marathons lopen, is schrijven zijn passie. Wat in 2010 begon als een impulsieve daad, groeide uit tot een droom en een waar project. Ondertussen heeft hij niet stilgezeten: zijn volgende manuscripten liggen klaar om afgewerkt te worden. Een mix van humor en emotie vormt de rode draad in zijn jeugdromans.

Mijn mening over Het geluid van de stilte:

Pesten, een onderwerp dat nooit zal uitsterven en dat velen raakt. Filip Plompen heeft er een pakkende jeugdroman over geschreven, hoewel zijn debuut over zoveel meer gaat dan alleen pesten. Een prima in elkaar gezet, actueel boek, aan alles is gedacht. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd, waardoor je in het moment zelf zit. De hoofdpersonen hebben allemaal een goed uitgewerkt, uniek karakter. Nergens zakt het verhaal in, de auteur weet je voortdurend geboeid te houden. Het is opmerkelijk hoe Filip vanuit de vrouwelijke ik-vorm van het hoofdpersonage Nick de vrouwelijke gevoelens zo goed op papier heeft weten te zetten.

Ik moest als Nederlander wel even wennen aan de Belgische woordkeuze en zinsopbouw, maar door de vaart die in het verhaal zit, werd dit al snel gewoon. Het boek leest makkelijk en prettig en heeft korte hoofdstukken. Filip heeft een fijne schrijfstijl die je uitnodigt om door te blijven lezen. Het verhaal is heftig, vooral voor tieners, maar zeer realistisch geschreven, het zou zomaar kunnen gebeuren. Ik vroeg me dan ook regelmatig af of het verhaal misschien echt gebeurd was. Het is een boek met een onverwacht einde dat je even de wereld om je heen laat vergeten.

Ik vind dat Filip Plompen met Het geluid van de stilte een schitterend, volwaardig debuut heeft neergezet, eentje waar hij trots op mag zijn en een dikke aanrader dus. Op de leeslijst middelbaar onderwijs zou het boek zeker niet misstaan.

Hilda Spruit

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk