Een spannend historisch avontuur

7-juni-2015 | Categorie: Kinderboeken

De bende van Lijp Kot – Wim Bos – Lemniscaat – 208 blz.

De bende van Lijp KotDit historische kinderboek speelt zich af in Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader vertrok met de walvisvaart woont Pontus in een Aalmoezeniersweeshuis. Hij mist zijn pa, maar is best gelukkig, zeker sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt. Zijn leven verandert als hij na het afleveren van een partij vis een zwaar verwonde man op een plaatsje vindt. Voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit de handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers. Hij komt terecht bij de bende van Lijp Kot. Die biedt hem onderdak en bescherming maar in ruil daarvoor moet hij gaan zakkenrollen. Terwijl hij zijn vader zo beloofd had nooit te gaan stelen…

De bende van Lijp Kot is een spannend, leerzaam en prettig leesbaar boek. Een historisch kinderboek voor iedereen vanaf circa tien jaar die van geschiedenis houdt. Of van avonturen, want Pontus verhaal is een groot avontuur. En dan leer je al lezende een stukje geschiedenis, zonder er bewust mee bezig te zijn.

Debutant Wim Bos mag trots zijn! Het is een prachtig historisch verhaal. Vooruit, de belevenissen van Pontus volgen elkaar soms iets te toevallig op. Maar het is niet storend en zorgt ervoor dat het geen onnodig ingewikkeld verhaal wordt. Het schutblad met de kaart van het oude Amsterdam heb ik tijdens het lezen regelmatig bestudeerd. Waar is Pontus nu en hoe ziet dat er in de huidige tijd er ongeveer uit? Gewoon leuke feitjes om te bekijken.
Auteur Bos heeft woorden gebruikt uit de tijd waarin Pontus leefde. Deze zijn opgenomen in de verklarende lijst achter in het boek. Jonge lezertjes zullen waarschijnlijk gewoon doorlezen, maar voor de echte geschiedenisliefhebber is het heerlijk om de lijst te zien.

Ik hoop dat Wim Bos begonnen is aan zijn tweede, want van dit soort boeken mogen er meer komen!

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk